Prva pošta na svetu u pećini u Postojnskoj jami u Sloveniji

29.03.2012. | Inhabitat

Postojnska pećina u Sloveniji više liči na pećinu prepunu slepim miševima nego na koncertnu dvoranu i poštu, zar ne? Jedna od najuzbudljivijih svetskih akustičnih destinacija za muzičare i poštovaoce iste renovirana je po projektu biroa Studio Stratum i sada ima transparentni maloprodajni prostor, izložbenu dvoranu, i prvu poštu na svetu u pećini. Karakteristike zelene gradnje projekta uključuju jedinstveni sistem grejanja i ventilacije koji ne dozvoljava narušavanje senzitivnog mikroklimatskog sistema.

Prvobitna koncertna dvorana u pećini Postojnska je delimično srušena i renoviranje je usledilo. Bilo je važno da materijal može da se transportuje preko pećinskog železničkog sistema i da se on može montirati ručno. A zatim, radi dobijanja maksimalnog estetskog efekta, cela renovacija u obliku slova S je umotana u staklo da naglasi prestiž same pećine - pogotovo noću.

Možda najuzbudljiviji novi razvoj jeste tehnološki inovativan objekat za biološki tretman koji je postavljen unutar pećine i koji obrađuje ljudski otpad. Ne samo da smanjuje sve prethodne probleme sa curenjima i konaminatcijom u veoma krhkom ekosistemu, već i pokazuje koliko malo domišljatosti u kombinaciji sa voljom može da reši čak i najteže izazove.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...