Prva pošta na svetu u pećini u Postojnskoj jami u Sloveniji

29.03.2012. | Inhabitat

Postojnska pećina u Sloveniji više liči na pećinu prepunu slepim miševima nego na koncertnu dvoranu i poštu, zar ne? Jedna od najuzbudljivijih svetskih akustičnih destinacija za muzičare i poštovaoce iste renovirana je po projektu biroa Studio Stratum i sada ima transparentni maloprodajni prostor, izložbenu dvoranu, i prvu poštu na svetu u pećini. Karakteristike zelene gradnje projekta uključuju jedinstveni sistem grejanja i ventilacije koji ne dozvoljava narušavanje senzitivnog mikroklimatskog sistema.

Prvobitna koncertna dvorana u pećini Postojnska je delimično srušena i renoviranje je usledilo. Bilo je važno da materijal može da se transportuje preko pećinskog železničkog sistema i da se on može montirati ručno. A zatim, radi dobijanja maksimalnog estetskog efekta, cela renovacija u obliku slova S je umotana u staklo da naglasi prestiž same pećine - pogotovo noću.

Možda najuzbudljiviji novi razvoj jeste tehnološki inovativan objekat za biološki tretman koji je postavljen unutar pećine i koji obrađuje ljudski otpad. Ne samo da smanjuje sve prethodne probleme sa curenjima i konaminatcijom u veoma krhkom ekosistemu, već i pokazuje koliko malo domišljatosti u kombinaciji sa voljom može da reši čak i najteže izazove.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...