Prva pošta na svetu u pećini u Postojnskoj jami u Sloveniji

29.03.2012. | Inhabitat

Postojnska pećina u Sloveniji više liči na pećinu prepunu slepim miševima nego na koncertnu dvoranu i poštu, zar ne? Jedna od najuzbudljivijih svetskih akustičnih destinacija za muzičare i poštovaoce iste renovirana je po projektu biroa Studio Stratum i sada ima transparentni maloprodajni prostor, izložbenu dvoranu, i prvu poštu na svetu u pećini. Karakteristike zelene gradnje projekta uključuju jedinstveni sistem grejanja i ventilacije koji ne dozvoljava narušavanje senzitivnog mikroklimatskog sistema.

Prvobitna koncertna dvorana u pećini Postojnska je delimično srušena i renoviranje je usledilo. Bilo je važno da materijal može da se transportuje preko pećinskog železničkog sistema i da se on može montirati ručno. A zatim, radi dobijanja maksimalnog estetskog efekta, cela renovacija u obliku slova S je umotana u staklo da naglasi prestiž same pećine - pogotovo noću.

Možda najuzbudljiviji novi razvoj jeste tehnološki inovativan objekat za biološki tretman koji je postavljen unutar pećine i koji obrađuje ljudski otpad. Ne samo da smanjuje sve prethodne probleme sa curenjima i konaminatcijom u veoma krhkom ekosistemu, već i pokazuje koliko malo domišljatosti u kombinaciji sa voljom može da reši čak i najteže izazove.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...