INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Danijel Libeskind: Vreme je za refleksiju

22.02.2012. | WAN

Uzdržani stambeni projekat arhitekte Danijela Libeskinda (Daniel Libeskind) "Reflections" će se otvoriti ovog proleća u Singapuru. Serija nakrivljenih kula su nedavno porpimili oblik duž obale Singapura. Projekat "Reflections" je najnovija kreacija arhitektonskog biro Studio Daniel Libeskind, a ipak je neuobičajeno ponizan u svom skulpturološkom uticaju.

Klaster od šest stambenih nebodera predstavlja blistavo novi dodatak singapurskoj rivijeri, prisvajajući oko 750 metara obale, i nudeći zaista prekrasne panoramske poglede sa vrha. Kompleks je prvi Libeskindov završeni stambeni projekat u Aziji i proslaviće zvanično otvaranje 22. marta 2012. godine.

Libeskindove kompozicije nisu uvek blakonaklono prihvaćene od njegovih kolega, međutim ovaj poslednji dodatak njegovom velikom portofoliu je rafinirana alternativa ambicioznim uvrnutim metalima koje smo navikli da očekujemo od ovog priznatog arhitekte. Kompleks od 84.000 metara kvadratnih sastoji se od tri kule od po 24 sprata i tri kule od po 41 sprata. One se naginju jedne ka drugima i povezane su sa devet uređenih mostova - pasarela.

Skulpturalno detaljisanje koje se često nalazi u Libeskindovom radu može biti oskudno u ovom projektu ali simbolično rezonovanje iza njegovog dizajna ostaje, kako on objašnjava: "Singapur je harmonična paradigma kulture, prirode i izgrađenog okruženja. Ovo sam hteo da prenesem, naglašavajući spektakularnu lepotu ovog konkretnog okruženja."

Razmišljajući o nazivu projekta, "Reflections" (refleksije), Libenskind razjašnjava: "Mislio sam na refleksiju neba, vode, i okruženja Singapura i Azije. I refleksiju u filozofskom smislu, to jest, reflektujuće misli i ideje."

Paneli od eloksiranog aluminijuma oblažu eksterijer šest kula, prekinuti samo od strane ogromnih staklenih panela koji nastavljaju da održavaju analogiju koja je inspirisala ime ovog kompleksa. Blizu obale je niz blokova sa vilama koji dodaju ljudsku stranu ovog projekta od dvadeset hektara i ankerišu šest visokih kula u zemlju.

Imajući u vidu buduću upotrebu ovog ogromnog kompleksa od strane stanara, Libeskind objašnjava: "Želeo bih da ga oni dožive na svoj način, na svoj individualni način, i da budu osvojeni lepotom prostora gde se nalaze, retkom ušću koje je jedinstveno u svetu. Ovo je bilo divno iskustvo, i krativni i javni proces. Bio sam veoma impresioniran od strane vlasti, njihovih zabrinutosti i njihovim veoma prosvetljenim i inspirativnim pogledima na Singapur. Nema svaka zemlja koju posetite tako visok nivo intelektualne i kulturne misli o tome kako da planirate i razvijate svoju državu."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;