INFONET-468X60-BANNER

Nestlé fabrika/muzej čokolade u Sao Paolu

02.02.2012. | WAN

Nestlé fabrika čokolade je prvobitno izgrađena u najvećem gradu u Brazilu 60-tih godina prošlog veka. Njena cilindrična betonska masa sa crvenim ciglama se opredelila za funkciju nad estetikom i, iako je deo objekta projektovan da ugosti posetioce i pruži im informacione ture po kompleksu, malo se vodilo računa o vizuelnim stimulansima kroz arhitektonsko projektovanje.

Prošle godine, arhitektonski biro iz Sao Paola, Metro Arquitetos, ubacio je niz tornjeva i pasarela na spoljašnjoj strani zgrade fabrike, niže pristupne puteve, niz stepeništa i lift za posetioce muzeja. Ovaj oštri, skarletni, dodatak stoji u direktnoj suprotnosti sa osnovnom fabričkom/muzejskom zgradom i pruža okrepljujući dodatak inače nezanimljivoj formi.

Pored doterivanja spoljašnjeg izgleda Nestlé fabrike čokolade, dodatni zadatak arhitektonskog biroa Metro bio je da ispravi nekoliko propusta koji su bili na prvobitnim planovima, odnosno da odvoje protok zaposlenih i muzejskih posetilaca, obezbeđujući jednostavnu rutu kroz muzej, i da dodaju jaki karakter na postojeće zgrade.

Najprimetniji element projekta jeste živopisna nijansa crvene koja je izabrana za pasarele, dok laminirani stakleni paneli (koji imaju crveni film) formiraju osnovnu fasadu tornjeva i pasarela. Ove cevaste forme imaju krovove obložene ravnim čeličnim limovima radi poboljšanih zvučnih i termičkih performansi, dok su podovi izrađeni od perforiranih čeličnih ploča koji doprinose prirodnoj ventilaciji i odvodnjavanju.

Arhitekte iz biroa Metro Arquitetos objašnjavaju: "Strukturalna geometrija i materijali koji su se koristili su projektovani da izazovu senzorno i perceptivno iskustvo kao i da doprinesu preuzimanju informacija o istoriji i proizvodnji čokolade duž cele rute. Unutar puta, deset bazičnih tema je projektovano u skladu sa proizvodnim postrojenjima, od sirovina preko različitih faza proizvodnje do pakovanja. Sva tema ima boje, materijale i karakter kao prepoznatljiv motiv, naraciju i posebnu scenografiju."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;