Nacionalni gimnastičarski centar Pegan Petkovšek u Ljubljani u Sloveniji

19.10.2011. | Archinnovations

Nacionalni gimnastičarski centar Pegan Petkovšek je deo sveobuhvatnih renovacija sportskog parka Svoboda u Ljubljani. Projektovana je od strane slovenačkog arhitektonskog biroa Enota. Ona je prvi od tri sportske hale koje trebaju biti izgrađene na zapadnoj strani pojasa između pristupne ulice, sa jedne strane, i velikog zelenog parka sa sportskim terenima, sa druge strane. Objekat gimnastičarskog centra je smešten na najsevernijem delu ovog pojasa.

Severna i zapadna strana objekta smeštena je na građevinsku liniju koja je regulisana prostornim planom, koji takođe definiše indeks izgrađenosti i visinu objekta. Stiktni urbanistički uslovi zahtevaju veoma kompaktan projekat kome se dozvoljavaju samo mala odstupanja.

Predloženi prostorni projekat sa svojim predodređenim, kompaktnim, volumenima sportskih hala deli pojas na tri, jasno definisane, zone namenjene halama, koje su odvojene jedna od druge parking prostorima. Saobraćaj je organizovan od Koprska ulice na zapadu (što je bilo, donekle, protivno urbanističkim zahtevima), dok je pešački pristup jasno odvojen i organizovan sa strane parka na istoku. Odmah pored objekata smešten je park koji nudi veliku centralnu stazu koja povezuje sve hale.

Nacionalni gimnastičarski centar je projektovan kao primarno dnevni sportski kompleks gde sportisti mogu da provedu dosta vremena. Centralna vodilja projekta bila je ta da se isprojektuje zgrada sa dosta prirodne svetlosti koja će prijati korisnicima i inspirisati u njima osećaj direktne spojenosti sa sportom svo vreme. Ključni element funkcionalnog projekta jeste razgranata centralna komunikacija, koja povezuje sve programske celine i pruža neometane vizure ka centralnoj sali.

Pogled ka centralnoj sali imaju ne samo korisnici primarne komunikacije, već se ona sagledava i iz kancelarija, zajedničkih prostorija sportskog hotela, radnje, restorana i drugih prostorija. Sa svojim razgranatim oblikom i prepoznatljivom bojom, centralna komunikacija je, takođe, glavni stilski element enterijera; u stvari, ona se svesno nastavlja nastavlja u eksterijer, pošto se ulazni deo objekta percipira kao njen kontinualni deo. Slično, komunikacije se nastavlja ka tribinama; zajedno i ka raznim drugim dobro postavljenim nastavcima.

Objekat Nacionalnog gimnastičarskog centra je projektovan kao kompaktna celina koja smešta dve velike hale, od kojih je jedna od njih znatno niža od druge, smeštenih jedna pored druge. Ostatak navedenih programa smešten je duž istočne strane koja se graniči sa parkom, i u prostoru iznad niže hale. Perimetarski zidovi su projektovani od lagane čelične konstrukcije koja dozvoljava prolaz dovoljno svetlosti. Zidovi programskih funkcija koji su smešteni iznad hala su sličnog dizajna.

Na krovu, linerni dizajn programskih funkcija dozvoljava korišćenje perimeterskih zidova kao zidnih greda sa velikim statičkim visinama; rezultet toga je da nije bila potrebna dodatna konstrukcija da prespoji relativno veliku raspon hale. Konzolne zidne grede iznad hale omogućile su postavljanje linernih krovnih svetlarnika. Oni obezbeđuju podjednaku količinu svetlosti centralnom terenu, koji - zbog dubine zgrade - ne bi bio prikladno osvetljen korišćenjem samo fasadnih površina. Tako da je rezultat svemu ovome podjednako osvetljena centralna hala.

Objekat je obučen u raznovrsnu fasadnu membranu napravljenu od izduženih metalnih ploča obojenih u jake boje. Naizgled komplikovana ali tehnološki jednostavna fasadna obloga, prepletena sa intenzivnom igrom svetlosti i senki, daje objektu prepoznatljiv i lagani izgled koji odgovara karakteru funkcije koji je smešten u njemu. Dodatna funkcija izduženih metalnih ploča jeste zaštita od sunca dok, u isto vreme, omotač zgrade ne ometa vizure njenih korisnika ka spoljašnjosti.

Raspored eksterijera je projektovan kao nastavak nedvosmislenog izraza objekta. Platforma ispred objekta obojena jarkim bojama predstavlja direktan nastavak razgranate komunikacije unutrašnjosti i funkcije sa celim trgom koji povezuje objekat sa parkom. Ostatak placa oko objekta je zasađen četinarima i adekvatnim rastinjem čiji izgled se menja tokom godine.

Linkovi:

  • Enota - http://www.enota.si/
  • Sportski kompleks Univerzijade 2011 u Kini - link
  • Saitama Super Arena, Saitama, Japan - link
  • Arena nacionalnih igara u Kini - link
  • Najveća arena na svetu u Manili na Filipinima - link
  • Dijamantska Arena u Pekingu - link

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...