INFONET-468X60-BANNER

Hidroelektrana kao skulptura u javnom prostoru

24.08.2011. | Pogledaj

Gradić Kempten na jugu Nemačke prepoznatljiv je po svojim urednim, krivudavim ulicama, klasičnoj tipologiji evropskih trgova i dvorišta i tradicionalnoj nemačkoj arhitekturi. No, uz očekivanu tradiciju, taj stari grad može se pohvaliti i neočekivanim savremenim elementom - novom gradskom hidroelektranom.

Dovršena prošle godine, nova kemptenburška hidroelektrana zamenjuje staru iz polovne prošlog stoleća, te je sposobna snabdevati oko 3.000 domaćinstava sa 10,5 miliona kW/h energije godišnje. Nova hidroelektrana daleko je od onoga što bi se očekivalo od tipične industrijske arhitekture: ovaj krajnje utilitarni objekat radikalan je u formi i prostorno zahtevan tako da više podseća projektu koji je rezultat suradnje između vajara i inženjera.

Lebdeći nad rekom Iller, hidroelektrana proteže svoje dugačko i sinusoidno telo uglačanog betona, dok joj forma liči na oblik ribe koja se trza ili na obline rečnih slivova. Projektanti Becker Architecten poređenje sa dinamikom vode opisuju ovako: „Hidroelektrana se menja kao i voda kada iz mirnog stanja postane penušava i divlja u susretu s turbinama, pre nego što se konačno vrati u mirno stanje stvarajući svoju energiju.“

Ispod sastava isprepletenih formi nalazi se nadsvođeni prostor čije su grube i neobrađene ploče u suprotnosti s glatkim betonom na površini. U unutrašnjosti je formirano nekoliko manjih ćelija koje stabilizuju spoljašnju strukturu, a tu je još i  velika prostorija sa zvučnom izolacijom, namenjena za industrijske aparate i turbine. Tokom građenja vodilo se računa o mrešćenju ribe tako da je integrisana riblja staza postala logičan i estetski segment projekta.

O samoj formi arhitekte su istaknuli: „Uprkos velikim dimenzijama, postignuta je veoma diferencirana forma, koja se, s jedne strane, asimilira s okolinom, a s druge, postaje samopouzdana građevina koja će uskoro postati deo javnog i gradskog iskustva hidroelektrane.“

Linkovi:

  • Više o birou Becker Architecten - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;