INFONET-468X60-BANNER

Slingshot - uređaj za prečišćavanje vode (video)

10.06.2011. | Ekologija

Na globalnom planu bi se sistemom “Slingshot Water Purifier” mogla prečistiti sva teško zagađena voda i pretvoriti u čistu pitku vodu

Za život je najvažnija čista pitka voda. 5.000 dece u svetu umire svakog dana od posledica zagađene vode. U novom vremenu (u utopijskom smislu) će se za prečišćavanje sada zagađene vode i za pretvaranje morske vode u pitku koristiti samo jedan sistem, “Slingshot Water Purifier” (na globalnom planu bi se ovim sistemom mogla prečistiti sva teško zagađena voda i pretvoriti u čistu pijaću vodu).

Mobilni manji model sistema prečišćava na hiljade litara vode na dan, oko 40 litara vode na sat, a troši pri tome samo 500 W struje. Sistem je jednostavan u upotrebi i ne koristi filtere, radi na bazi isparavanja/kondenzacije. Prilikom tog procesa sve nečistoće, metali, paraziti, mikroorganizmi i sl. tonu na dno, a čista voda isparava na gore. Sistem može da radi i preko solarnih ćelija. Ne samo što može da prečišćava ekstremno zagađenu vodu punu raznih mikroorganizama, parazita, metala, hemikalija; kanalizacionu vodu; blatnjavu vodu i slično, već ujedno može da vrši i desalinizaciju morske vode, jer i nju (sistemom isparavanja/kondenzacije) uspešno pretvara u pijaću vodu. Sistem je razvio američki pronalazač Dean Kamen, poznat po pronalasku Segway-a, još 2000. godine. Uspešno ga je prikazao i na raznim sajmovima.

Može da prečišćava u suštini “sve što je mokro” (kako je pronalazač sam rekao na konferenciji za tehnologiju 2004. godine). Prikazao je pri tome kako sistem prečišćava čak i mokraću u čistu pitku vodu. Časopis “Time Magazine” je izum proglasio za jedan od najboljih u 2003. godini.

Sistem nije uspeo da se komercijalizuje. A i kako će. Sistem ne koristi filtere za menjanje, ne koristi potrošne delove za menjanje, troši malo struje, filtrira skoro sve bez posebnih dodataka itd. Pre je sistem još imao svoj sajt, ali sada ga više nema. Jedino su ostali članci i isečci iz vesti i ovaj video u kojem je sistem slikovito i dobro opisan: 

Dean Kamen - više o samom pronalazaču i svim njegovim izumima, ima preko 440 patenata pod svojim imenom, među ostalom i za razne inovativne medicinske aparate što su proširili granice zdrastvene nege i zaštite u svetu.

“Imate tinejdžere koji misle da će zaraditi milione kao zvezde košarkaške NBA lige, iako to nije realistično očekivanje ni za čak 1% njih. Postati naučnik ili inženjer jeste.” – Dean Kamen

Čovek je jedan od najvećih boraca za inspiraciju i priznavanje nauke i tehnologije u svetu. Za humano korisćenje nauke i tehnologije i kroz to za poboljšanje života svih na ovoj planeti.

Osnivač je internacionalne organizacije FIRST (za inspiraciju i priznavanje nauke i tehnologije), programa za studente, da zainteresuje ljude u nauku, tehnologiju i inženjering. Organizacija promoviše timski rad i saradnju. Organizacija je razvila svoj sistem saradnje pod nazivom “Coopertition – Kooperativna konkurencija” i registrovan je pod nazivom “Method for Creating Coopertition” (USPatent 7,507,169, pod imenom Dean Kamen-a). Organizacija redovno organizuje internacionalna takmičenja i do sada je učestvovalo preko milion studenata na njima.

Linkovi:

  • Više o organizaciji FIRST - link
  • Sajt organizacije FIRST - link
  • Internacionalna federacija pronalazača - link
  • Sive vode - da li je ponovna upotreba sivih voda vredna truda i troškova? - link
  • Upravljanje atmosferskim vodama - drenaža i sakupljanje atmosferskih voda (Greenbuild Expo 2009) - link
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;