INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kaštel Fernbah, jedan od najlepših dvoraca Vojvodine, pretvoren u ruševinu

08.02.2011. | Aleksandra Isakov | Politika

Svaku generaciju studenata dr Viktorija Aladžić, docent na Građevinskom fakultetu u Subotici, odvede u posetu kaštelu Fernbah, udaljenom desetak kilometara od naselja Aleksa Šantić pored Sombora.

Svaka nova poseta razlog je novom razočarenju i čini se kao poslednja prilika da se vidi jedan od bisera izgrađen u stilu secesije, vojvođanski dvorac koji je početkom 20. veka bio po svojoj arhitekturi, unutrašnjoj organizaciji prostora, ali i bašti koja ga je okruživala zdanje izuzetne lepote.

– Više od pet decenija traje devastacija kaštela i teško je razumeti stepen neodgovornosti i nemara koji su doveli do postepenog razaranja zakonom zaštićene vrednosti – kaže nam Viktorija Aladžić.

Kao stručnjak za očuvanje graditeljskog nasleđa Viktorija Aladžić proučavala je istoriju ovog zdanja koje je 1906. godine podigao Karolj Fernbah, potomak čuvene bogate i razgranate veleposedničke porodice koja je širom Vojvodine imala zemlju i kuće.


Objekat je podignut kao letnjikovac njegove lepe žene Dore Karačonji, kojoj se zbog lepote i mladosti tepalo „baba” – na mađarskom lutkica, pa otuda i njegov drugi, narodski, naziv Baba Pusta. Radilo se po projektu Režea Hikiša, a zdanje je imalo prostrani ulazni hol, kapelu, kulu sa zvonom koja je bila i osmatračnica sa koje se nadgledalo da žitna polja ne ugrozi požar, gornje odaje govore o raskošnom, udobnom ali ne i prevelikom kaštelu.

Sa južne strane izlazilo se na terasu sa stubovima, a odatle pogled je mogao da obuhvati više od sedam hektara engleske bašte sa preko 150 vrsta neobičnog drveća i cveća, sa stazama, bazenima, klupama, proplancima...

Kaštel Fernbah je danas ruina unutar čijih zidova samo tragovi plišanih tapeta, ostaci parketa, radijatora ili roletni govore o udobnosti i lepoti zdanja, a vrt je zarastao u šiblje, neodržavan, zapušten, a vredna stara stabla su posečena, baš kao i noseće grede i stepenice u samom kaštelu koje su korišćene za potpalu.

Iako zaštićeno kulturno dobro, ono je od pedesetih godina prošlog veka prebacivano iz ruke u ruku onih koji teško da su mogli da budu njegovi staraoci. Poslednjih godina pripada poljoprivrednom dobru „Aleksa Šantić“, u njemu su devedesetih godina živele izbeglice, a sada je uglavnom naseljen lokalnim Romima.

Poljoprivredno dobro „Aleksa Šantić” obrađuje više od četiri hiljade hektara zemlje, čitavo naselje praktično zavisi od njih, ali briga o kaštelu koji traži ozbiljnu i temeljnu rekonstrukciju prevazilazi njihove moći. Nakon neuspele privatizacije, iz ruku Mileta Jerkovića poljoprivredno dobro je vraćeno Akcijskom fondu, i direktor Aleksandar Marotić kaže da prvi put nakon dugog vremena postoji jasna ideja pretočena u projekat o novoj budućnosti kaštela.

– Urađen je idejni projekat o pretvaranju kaštela u Regionalni centar za razumevanje među mladima. Imali smo podršku Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Potrebno je razraditi taj projekat, a rekonstrukcija i revitalizacija kaštela traže novac koji ćemo nastojati da obezbedimo preko IPA, pretpristupnih fondova Evropske unije – kaže Marotić.

Direktor „Alekse Šantića” očekuje posetu predstavnika Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i televizijske ekipe iz Novog Sada koja će snimiti dokumentarni film o ovom kaštelu. Paralelno sa obnovom kaštela tekla bi i revitalizacija parka.

– IPA projekat mogao bi da se realizuje s partnerima sa hrvatske i mađarske strane. S obzirom na to da je ranije kandidovana i izgradnja puta između naselja Čonoplja i Pačir, koji upravo prolazi pored kaštela, a već se radi put između Baje i Sombora, to su preduslovi da ovo zdanje ne ostane izolovano. Nemamo još predračun koliko bi mogla da košta rekonstrukcija kaštela, ali je jasno da bez pomoći sa strane to nije moguće ostvariti – ističe Marotić.

 

Komentari: 2

tripko 10.12.2013 18.17.10

Samo budala i nenormalan moze da prica o obnovi. On ima privatnu firmu koja je u dugovima do usiju, ali posto je Direktor drzavne firme, mozda je sa Sinisom Lazicem to pretvorio u plus. tripko693

vasiljevic bosko 08.12.2013 13.31.04

ja sam dete iz Aleksa Santica,mesta gde se ova "PRELEPA GRADJEVINA" nalazi.Secam se prica mojih roditelja,a i drugih da su u parku pored kastela svakog prvog maja organizovane proslave,da su radnici iz Aleksa Santica ceo park odrzavali,to je bio mali raj. Negde 80 i neke godine tu je sniman film Drzanje za vazduh,velikani naseg glumista su bili tu,Bata Zivojinovic, Mica Tomic, Jelica Sretenovic, Gidra Bojanic, Slavko Stimac,nesto sto se pamti ceo zivot. A,onda su dosla druga vremena,losi ljudi,i fukara je preuzela da cuva to zdanje,i tada je pocela propast. Da ima zakona u ovoj drzavi,neko bi morao da odgovara zasto je "OVA LEPOTA UNISTENA". A sadasnji direktor u Aleksa Santicu,isti je kao i ti koji su to unistili,samo gledaju svoju korist,od njih leba nema.

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;