IZOLACIJA-468X60-BANNER

Katar dobio organizaciju SP u fudbalu 2022. godine - pogledajte projekte za pet stadiona (video)

03.12.2010. | Index

Nakon što je dobio organizaciju Svetskog prvenstva 2022. godine, Katar je objavio da će se na izuzetno modernom stadionu Lusail održati otvaranje i finale turnira. Radi se o klimatizovanom stadionu kapaciteta 86 hiljada ljudi koji će biti gotov 2019. godine. Ono što je zanimljivo jeste da je taj stadion zapravo ostrvo koji će stajati na vodi. Na fotografiji ispod je jedan od pet prvih projekata stadiona za SP 2022. godine u Kataru.

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine, Katar - Al Khor (45.330 mesta)
jedan od pet  predstavljenih stadiona
(pogledajte video niže u tekstu preporučujemo i linkove na kraju)

U medijima su se pojavili nacrti prvih pet stadiona na kojima će se igrati SP 2022. godine, a slogan bogatog Katara "Očekujte čudo" će se pokazati u punom sjaju.

U Kataru vlada zadovoljstvo nakon što je FIFA objavila da su oni domaćini SP-a ovati Mondijal za pamćenje. Za to će poslužiti obećanih 42,9 milijardi dolara za ulaganje u infrastrukturu, pomenutih pet i dodatna četiri stadiona kako bi se izgradilo ukupno devet stadiona i renovirala tri za održavanje SP-a.

Engleska razočarana pobedama Rusije i Katara

Prvi čovek organizacionog komiteta Engleske, Endi Enson, očekivao je više od ovog izbora i rekao je da je razočaran i zbog toga što su pobedile dve kandidature sa najgorim tehničkim izveštajima:

- Mi smo potrošili tri miliona funti na naš i jasno je da smo imali najbolje tehničke uslove za organizaciju, najbolje ekonomske procene i svi su priznali da je prezentacija bila najbolja. Iznenadila me pobeda Rusije - rekao je Enson.

“Gardijan” se osvrće na priče o korupciji u FIFA, koje svetska kuća fudbala nije oprostila britanskim medijima, a “Telegraf” navodi izjavu jednog od visokih zvaničnika FIFA, koji smatra da je FIFA preuzela preveliki rizik i da će Brazil (2014), Rusija (2018) i Katar (2022) teško ispuniti sve infrastrukturne zahteve u predviđenom roku.

izvor: Blic


Katar je država na Arapskom poluostrvu sa nešto više od milion i po stanovnika. Međutim, nije najmanja država koja je ikad organizovala SP. Manje stanovnika imao je Urugvaj 1930. godine. Katar je izuzetno bogata zemlja zbog ogromnih količina nafte i zemnog gasa koji čine većinu izvoza i čine više od polovine bruto društvenog proizvoda.

Katar se za SP 2022. godine nadmetao sa Australijom, Japanom, Južnom Korejom i SAD-om i nakon četvrtog kruga glasanja dobio je organizaciju. U finalu je još bio i Japan, a Katar je u poslednjem krugu dobio 14 od 22 glasa Izvršnog odbora.

Vest o pobedi Katara, između ostalih, veoma je oraspoložila i Zinedina Zidana, danas posebnog savetnika u stručnom savetu trenera Murinja u madridskom Realu:

- Ponosan sam zbog te odluke. Ovo je velika pobeda arapskoga sveta - rekao je na Zidane, dete alžirskih emigranata:

- Uveren sam da će Katar fantastično organiziovati Svetsko prvenstvo 2022. godine. Oni su mala zemlja, ali ogromnih kapaciteta. Isto tako, nije ovo samo pobeda arapskog sveta, već dokaz da je bliski Istok spreman na organizaciju ovako velikih svetskih smotri. Uveren sam u lepotu Mondijala, lepu organizaciju i nezaboravnu atmosferu.

Predsednik SAD-a, Barak Obama je drugačijeg mišljenja:

- Mislim da je donešena pogrešna odluka - kazao je prvi čovek Sjedinjenih Država koje su na kampanju potrošile nekoliko miliona dolara ne bi li dobile novu organizaciju iako su bili domaćini 1994. godine.

Linkovi:

  • Konferencija: Modernizacija stadiona - Društveni i bezbednosni aspekti (15. decembar 2010. godine) - klikni na link
  • Stadioni - održiva gradnja menja koncept izgradnje stadiona za velika sportska takmičenja - klikni na link
  • Stadioni za Svetsko prvenstvo - Rusija 2018 i Katar 2022 - klikni na link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;