INFONET-468X60-BANNER

Zelena gradnja aerodroma u SAD - LEED sertifikacija i reciklaža

30.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Program modernizacije O’Hare aerodroma u Čikagu - OMP (O’Hare Modernization Program), započet 2001. godine, podrazumeva rekonstrukciju aerodromskih pista i izgradnju novog terminala sa dodatnim kapijama i parking prostorom. Cilj investicije od 6,6 milijardi dolara jeste smanjenje gužvi u svim vremenskim uslovima i povećanje kapaciteta aerodroma za potrebe u budućnosti.


Terminal 2 O’Hare aerodroma u Čikagu - za kompletno projektovanje
bila je zadužena firma Ghafari (link na kraju teksta)

Međutim, OMP je već 2003. godine ovom programu dodao još jedan cilj - održivost i borba za zaštitu životne sredine. Te godine pokrenut je Priručnik za održivo projektovanje - SDM (Sustainable Design Manual) kao integralni deo projektantskih i građevinskih standarda OMP-a.

SDM je napisan na 84 stranice, a organizacionu strukturu izradio je Savet zelene gradnje SAD (USGBC) kako bi ceo aerodrom, nove i stare zgrade, bio pripremljen za uspešnu LEED setifikaciju (tag na kraju teksta).

Pored svega što zahteva LEED sertifikacija jednog projekta (vidi link na kraju teksta - USGBC i LEED sertifikacija zgrada), deo projekta je i ozelenjavanje krovova aerodromskih zgrada. Do početka ove godine završen je deseti deo od ukupne planirane površine zelenih krovova od 9.300m2, i to u nekoliko faza.

Terminal 2 na aerodromu u San Francisku - reciklaža 99%

Rekonstrukstrukcija Terminala 2 u San Francisku još jedan je primer zelene gradnje aerodroma. Projekat vredan 383 miliona dolara započet je 2008. godine nakon osam godina od formalnog zatvaranja terminala za upotrebu.

Završetak projekta očekuje se sredinom 2011. godine, a procene su da će njime biti otvoreno 2.758 radnih mesta, a da će samo od zakupa prihodi biti oko 15 miliona dolara.

Ono što karakteriše ovu zgradu jeste reciklaža građevinskih materijala, koja iznosi skoro neverovatnih 99%.


Zbog bezbednosnih razloga nisu mogli biti korišćeni solarni paneli (refleksija) i aerogeneratori (vetrenjače), pa su se projektanti okrenuli drugim obnovljivim izvorima energije - pre svega geotermalnoj.

Za finansiranje projekta bili su zaduženi Fond države Ilinois za čistu energiju (Illinois Clean Energy Community Foundation) i EPA Brownfield Program (linkovi ispod).

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;