INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Kako Crane WASP 3D štampa domove za 1.000 dolara

30.08.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Tehnologija pod nazivom Crane WASP, koja se popularno naziva i "beskonačni 3D štampač", koristi lokalno dostupne materijale poput gline, blata ili cementa za štampanje pristupačnih kuća. Ovaj sistem, koji može koristiti i poljoprivredni otpad kao agregat, trenutno se koristi za izgradnju preko potrebnih stambenih objekata u Kolumbiji.

Crane WASP

Crane WASP može da koristi različite materijale poput gline, blata ili cementa (Foto: WASP)

Nedavno je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) nabavio Crane WASP kako bi štampao pristupačne kuće u Kolumbiji koristeći lokalno tlo i resurse. Vrednost jednog štampača procenjuje se na oko 180.000 američkih dolara.

Sa nedostatkom stambenog prostora suočava se više od četvrtine kolumbijskih domaćinstava, što znači da nedostaje oko 3,7 miliona domova, dok dve od tri porodice koje već poseduju domove moraju napraviti strukturna poboljšanja.

UNDP izbegava uvoz skupih ili zaštićenih materijala iz udaljenih regiona, pa korišćenjem lokalnih materijala značajno smanjuje troškove izgradnje.

Crane WASP

Može se koristiti i poljoprivredni otpad (Foto: WASP)

Gradnja je inspirisana Mason pčelama (zidarima) koje koriste blato za izgradnju svojih košnica. UNDP, zahvaljujući karakteristikaa koje ima Crane WASP, postavlja štampač na teren koji bi drugim mašinama bio teško dostupan. Štampač zatim koristi lokalno zemljište za štampanje domova za siromašne i raseljene.

Još jedan primer ovakvog pristupa je i izgradnja stambenog naselja Wolf Ranch u blizini Ostina u Teksasu, gde se gradi 100 domova pomoću 3D štampača Vulcan. Kompanija Icon, odgovorna za ovaj projekat, koristi svoj Vulcan štampač da pravi nove domove na postojećim betonskim temeljima.

Vulcan štampač je širine 13,7 metara i težine skoro 4,5 tona, a koristi mešavinu "Lavacrete" za izlivanje zidova. Međutim, zbog svoje veličine i težine, ovaj štampač bi bio teško transportovati i koristiti u udaljenim oblastima s malo infrastrukture.

Crane WASP

Više štampača može simultano da radi (Foto: WASP)

Crane WASP koristi "delta" skele sa četiri noge i trouglastim nosačem, koje su pogodne za postavljanje čak i na neravnom terenu. Ovaj štampač može štampati kuće za samo 1.000 dolara po jedinici, čineći ovu metodu značajno jeftinijom od tradicionalne gradnje drvetom i ciglom. Više štampača može biti povezano zajedno u obliku saća, što omogućava simultano štampanje čitavih sela.

Još uvek nisu dostupne informacije o tačnom datumu početka izgradnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...

;