SFSOPLATE-468X60-BANNER

Završava se izgradnja Gordie Howe visećeg mosta između SAD i Kanade

26.06.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Izgradnja Gordie Howe međunarodnog mosta, najdužeg visećeg mosta sa kablovima u Severnoj Americi, ulazi u završnu fazu nakon četiri godine intenzivnih radova. Ovaj most, impresivnog raspona od 853 metra, činiće dodatnu vezu između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Gordie Howe

Gordie Howe međunarodni most (Foto: WDBA)

Erik Behrens iz kompanije AECOM dizajnirao je ovaj most u saradnji sa Windsor-Detroit Bridge Authority, Bridging North America, Dragados, Fluor i Aeco. Po završetku, Gordie Howe Most biće deseti najduži viseći most sa kablovima na svetu i imaće najduži kompozitni čelični i betonski mostni palubni sistem na svetu.

Most nosi ime po slavnom kanadskom hokejašu Gordie Howe, koji je igrao za Detroit Red Wings. Dizajn mosta asocira na elemente hokeja, pri čemu tornjevi podsećaju na zakrivljenost hokejaškog štapa.

Na 46 metara iznad reke Detroit do sada je instalirano 27 segmenata mosta, svaki prosečne dužine oko 15 metara i širine 37,5 metara. Preostali segmenti će biti postavljeni narednih nedelja.

Gordie Howe

Preostali segmenti će biti postavljeni narednih nedelja (Foto: WDBA)

AECOM navodi da dve kule visoke 220 metara, sa 216 lepezasto raspoređenih kablova, čine portale koji prenose palubni sistem preko reke. Mostna paluba se nalazi visoko iznad vode i besprekorno se spaja sa bočnim rasponima na oba kraja. Bočni rasponi sa svake strane reke završeni su sa 27 parova zateznih kablova i tri para pomoćnih stubova sa sistemima za vezivanje koji prenose opterećenje direktno u zemlju.

Glavna struktura mosta sa šest traka je skoro završena. Preostaje da se zategnu kablovi, urade putne površine i barijere, staza za bicikliste i pešake, kao i da se postave električne instalacije.

Ukupna dužina mosta biće 2,5 kilometra, a planirano je da bude pušten u saobraćaj 2025. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;