INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Talasasti data centar će biti najveća 3D štampana zgrada u Evropi

16.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Poslednjih godina, zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, u građevinskoj industriji se sve više koristi 3D štampa. U SAD je niz velikih stambenih objekata izgrađen na ovaj način, a upotrebljen je i za eksperimentalno stanište na Marsu. Trenutno se u Nemačkoj gradi novi data centar koji će biti najveća 3D štampana zgrada u Evropi.

Neobična talasasta spoljašnjost

Neobična talasasta spoljašnjost (Foto: SSV Architekten)

Data centar, koji još nema ime, gradi se u Hajdelbergu. Imaće neobičnu talasastu spoljašnjost koju će upotpuniti malo zelenila. U ovom centru će biti smeštena infrastruktura računarstva u "oblaku".

Zgrada će biti visoka 9m, široka 11m i dugačka 54m, pa će za sada zaista biti najveća 3D štampana zgrada u Evropi, ali je pitanje kolliko dugo jer ova industrija brzo napreduje.

Dizajn upotpunjen cvećem

Dizajn upotpunjen cvećem (Foto: SSV Architekten)

Gradi se pomoću COBOD BOD 2 štampača koji iz mlaznice u slojevima ekstrudira mešavinu nalik cementu prateći nacrt i tako stvara osnovnu školjku zgrade. Štampanje bi trebalo da traje 140 sati, a ceo proces nadgledaju dva graditelja.

Nakon što štampač završi svoj posao, ljudi preuzimaju izgradnju i poslove za koje štampači još nisu osposobljeni. Oni postavljaju krov, vrata, kablove i ostalo.

Štampanje bi trebalo da traje 140 sati

Štampanje bi trebalo da traje 140 sati (Foto: Adrian Schulz)

Zgrada će moći da se reciklira, a prilikom izgradnje konstrukcije proizvešće se oko 55% CO2 u odnosu na količinu koja bi nastala korišćenjem portland cementa.

Osnivač i generalni direktor COBOD Henrik Lund-Nielsen smatra da ovaj projekat naglašava dve ključne prednosti 3D građevinske štampe, a to su brzina izvođenja radova i sloboda dizajna. On ističe da se ovom tehnologijom može izgraditi sve - od vetrenjača, preko jeftinih stambenih zgrada u Africi, do poslovnih prostorija u Nemačkoj.

Štampač prati zadati nacrt

Štampač prati zadati nacrt (Foto: Adrian Schulz)

Izgradnja bi trebalo da bude završena u julu ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;