INFONET-468X60-BANNER

Novi Sugarcrete blokovi mogli bi da zamene tradicionalne cigle

11.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitektonski studio Grimshaw sarađivao je sa Univerzitetom u Istočnom Londonu kako bi stvorili Sugarcrete, građevinski blok napravljen od nusproizvoda šećerne trske.

Spajanje modula

Spajanje modula (Foto:Chromaphotography)

Namera im je bila da naprave održiv i jeftin građevinski materijal za višekratnu upotrebu koji bi bio alternativa cigli i betonu, a imao bi mali ugljenični otisak.

Zaposleni i saradnici Univerziteta u Istočnom Londonu (UEL) predvodili su dizajn i proizvodnju materijala, a među njima su bili i viši predavač arhitekture Armor Gutierrez Rivas, ko-direktor Instituta za istraživanje održivosti Alan Chandler i istraživač Bamdad Ayati. Elena Shilova, Grimshaw arhitekta, i Andy Watts, direktor tehnologije dizajna Grimshaw, su zajedno sa njima razvili novi materijal uz podršku brenda šećera Tate & Lyle Sugars.

Autori navode da je po obimu proizvodnje šećerna trska biljka koja se najviše gaji u svetu. Godišnje se proizvede skoro dve milijarde tona, od kojih čak 600 miliona tona vlaknaste bagase nastaje kao nusproizvod.

Sugarcrete je znatno jeftiniji, 5 puta lakši i očvršćava 4 puta brže od betona

Sugarcrete je znatno jeftiniji, 5 puta lakši i očvršćava 4 puta brže od betona (Foto:Chromaphotography)

Istraživači su mešali bagasu sa mineralnim vezivnim sredstvima i stvorili materijal koji je četiri puta lakši od standardnih cigli i ima 15 do 20 procenata ugljeničnog otiska manje od njih.

Kada se uporedi sa betonom, Sugarcrete je znatno jeftiniji, 5 puta lakši, očvršćava 4 puta brže i ima 20 puta manju emisiju ugljenika, navode naučnici.

Oni ističu da bi korišćenjem samo 30 odsto bagase koja se proizvede u svetu njihov materijal mogao da zameni celokupnu industriju tradicionalne opeke. Na ovaj način bi se emisija ugljenika smanjila za 1,08 milijardi tona, što čini 3 odsto globalne proizvodnje ugljenika.

Grimshaw arhitekte razvile su poliedarski oblik sa suženim stranama po uzoru na dizajn za ravni krov koji je osmislio francuski inženjer John Abeille 1699.

Mogao bi da zameni celokupnu industriju opeke

Mogao bi da zameni celokupnu industriju opeke (Foto:Chromaphotography)

Moduli su raspoređeni u naizmeničnim orijentacijama, a zatim spojeni i dobijena je modularna podna ploča koja može da se prostire do tri metra bez potrebe za malterom.

Pomoću robota i digitalnog modelovanja ovi blokovi su dizajnirani tako da se lako konstruišu i rastavljaju, pa se mogu koristiti više puta u različitim projektima.

Značajne karakteristike novog materijala su otpornost na vatru i dobra izolacija. Zato autori smatraju da se Sugarcrete može koristiti kao izolaciona ploča, noseći zid, ali i strukturalna podna i krovna ploča. Tako bi opovrgao uvreženo mišljenje da se proizvodi napravljeni od otpada mogu upotrebljavati kao osnovni elementi konstrukcije.

Autori su napravili preklopni element za konstruisanje kompozitne podne ploče otporne na vatru, koja se može ponovo koristiti i nazvali ga Sugarcrete Slab. Oni navode da ovaj proizvod funkcioniše bolje od konvencionalnog monolitnog sklopa.

Ovo istraživanje je javno dostupno kako bi se podstakla primena širom sveta. Autori su nominovani za 2023 Earthshot Prize i planiraju da nastave razvijanje materijala koji je UEL zaštitio.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;