INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EU odobrila 6,6 miliona evra za obnovu Golubačke tvrđave

16.04.2014. | Tanjug

Sporazum o realizaciji projekta obnove Golubačke tvrđave, za koji je EU odobrila 6,6 miliona evra iz IPA fonda, juče (15. april 2014.) je potpisan u Vladi Srbije, a radovi bi mogli da počnu već u junu.

Jedan od potpisnika sporazuma, ministar regionalnog razvoja i lokalne lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović, rekao da će do kraja maja ili početkom juna na tenderu biti izabran izvođač radova i sa njim potpisan ugovor, kao i da će radovi biti završeni tokom 2016. godine.

Pored Mirovića, sporazum su potpisali ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić, generalni direktor „Austrijske razvojne agencije“ Martin Ledolter, predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić i v.d. direktora „Tvrđava Golubački grad“, Iskra Maksimović. Taj projekat se realizuje u sklopu Dunavske strategije u Srbiji.

Mirović je rekao da je projekat za ovnovu Golubačke tvrđave dugo pripreman, od 2010. godine, i da je projektna dokumentacija gotova. On je istakao da će taj projekat značajno doprineti razvoju turizma i privrede tog dela Srbije.

- Projekat je vredan 6,6 miliona evra, kojim će biti potpuno rekonstruisana tvrđava i izmešten saobraćaj i izgađen novi tunel, vizitorski centar i pristaništa – rekao je Mirović i dodao da će zahvaljujući tom projektu biti otvorena i nova radna mesta.

Ružić je rekao da je početokom aprila raspisan tender za izbor izvođača radova.

- Smatram da je ovo veliki iskorak napred i da je Vlada Srbije i vladina Kancelarija za evropske integracije prepoznala neophodnost početka realizacije ovog projekta – istakao je Ružić.

On je kazao da je za projekat socijalno-ekonomskog razvoja Dunavskog regiona u Srbiji EU opredelila 19,5 miliona evra, a „Austrijska razvojna agencija“ dodatnih milion evra. Prema njegovim rečima, predviđen je i projekat razvoja održivog vodonsnabdevanja na teritoriji opštine Veliko Gradište. Ružić je naglasio da je Dunav plovni Koridor 7 i da je ta reka „dragulj Evrope“.

Ledolter je rekao da će razvoj Dunavskog regiona dosta doprineti razvoju Srbije i da će „Austrijska razvojna agencija“ pomoći Srbiji u realizaciji projekata.

- Dunavski regiona u Srbiji je naročito interesantan za Austriju – istakao je on izrazio očekivanje da će po obnovljena Golubačka tvrđava privući nove turiste iz Austrije i sveta.

Golubačka tvrđava je jedna od sedam tvrđava na Dunavu u Srbiji i pod zaštitom je države, a prvi put se u istorijskim spisima pominje u 14. veku. Predviđena je obnova 10 kula i palate, izgradnja nove putne obilaznice i novog tunela pored tvrđave, izgradnja vizitorskog centra za prijem turista, bedema i zidova, kao i staza za šetnju i bicikliste.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;