INFONET-468X60-BANNER

Beograd: Sahat-kula rekonstruisana posle pet godina

11.04.2014. | Novosti

Posle pet godina, koliko je trajala rekonstrukcija, Sahat-kula na Kalemegdanu od danas je ponovo otvorena za posetioce. Na ovom spomeniku iz 18. veka renoviran je prilaz, kao i satni mehanizam po kome je kula i poznata.

Pristupni podest, odnosno drvene stepenice kojima se dolazi do vrha Sahat-kule, bio je potpuno uništen. JP „Beogradska tvrđava“ je 2009. godine započelo rekonstrukciju i ona je konačno završena pre nekoliko dana. Osim prilaza, renoviran je i veliki satni mehanizam, koji se nalazi pri samom vrhu kule, što nije uobičajeno. Časovnik ima centralni mehanizam i tegove, kao i dva gonga, a između dva navijanja časovnik može da radi oko dve nedelje, dok se oglašava na svakih 15 minuta.

Sahat-kula se nalazi iznad kapije koja je po njoj i dobila naziv (Sahat-kapija), a predstavlja glavni ulaz na Gornji grad Beogradske tvrđave. Građena je sredinom 18. veka, od 1740. do 1789. godine. Njen ukupan izgled, sa naglašenim elementima baroka, neposredno svedoči o vremenu nastanka. Kula sa satom je prepoznatljiv detalj u turskim čaršijama, ali se u tvrđavama retko javlja, tako da se beogradska po tome može smatrati skoro jedinstvenim primerkom.

Ovaj spomenik kulture jedan je od malobrojnih objekata na Beogradskoj tvrđavi koji nije pretrpeo značajnija oštećenja, te i danas čuva sva autentična arhitektonska i stilska obeležja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;