INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dve milijarde zarade ako se građevinari udruže

12.02.2014. | Dnevnik

Da bi se spasle od propasti i obezbedile dovoljno posla za zaposlene, srpske kompanije iz oblasti građevinarstva su se samoorganizovale kroz svoje esnafsko udruženje i formirale "Građevinsko-industrijsku komoru Srbije".

Kako je izjavio potpredsednik Komore Goran Rodić, građevinari se pripremaju za nove poslove u zemlji i inostranstvu, ali organizovani u konzorcijume, koji će se formirati u zavisnosti od posla. Očekuju da zarade oko dve milijarde dolara, a sada donose tek oko 300 do 400 miliona.

- Kroz konzorcijume planiramo zajednički nastup u Alžiru: izgradnja brana, vodosistema i stanova; Kazahstanu: putevi i stambeno-poslovni objekti; Rusiji: stanovi u Rostovu na Donu, Moskvi i Sankt Peterburgu; i evropskim zemljama, prvenstveno Nemačkoj: obejkti energetike, industrije i visokogradnja – kaže Goran Rodić. - Deo posla mogao bi se realizovati već ove građevinske sezone, a deo u naredne dve godine. Nosioci konzorcijuma  biće velike firme, poput "Energoprojekta", "Mostogradnje", "Planuma", "Hidrotehne-Hidroenergetike", "Ratka Mitrovića" i drugih, a "Komora" je otvorena i za manje firme koje se bave određenom građevinskom delatnošću.

Rodić objašnjava da će firme u konzorcijumu imati solidarnu odgovornost i u slučaju da neka firma ne može da odradi ugovoreni posao, radove će preuzeti druge članice konzorcijuma. Konzorcijumi će pođednako služiti za nastupe i u zemlji i inostranstvu jer će domaće firme tako  lakše moći da dođu do potrebnih bankarskih garancija i referenci za izvođenje radova.

Primera radi, kada su "Koridori Srbije" raspisali međunarodni tender za završetak radova koji su bankrotiranoj "Alpini" preostali na Koridoru 10 kod Dimitrovgrada (koji je, usput rečeno, otvoren do 13. februara), u njemu se zahtevalo da u poslednje tri godine ponuđač ima ostvaren prihod od 120 miliona evra te da ima slobodnih sedam miliona evra, što je za naše firme nedostižno.

Rodić se nada da će se nove vlasti morati zamisliti nad takvim uslovima tendera, a u pitanju je završetak tek 14 kilometara auto-puta. Moraće stvoriti takve uslove da se domaća preduzeća mogu ravnopravno takmičiti sa stranim, a ne da se unapred zna ishod. Zato će Komora tražiti da se donesu odgovarajući propisi koji će biti usklađeni sa svetskim, kao i s procedurama međunarodnih finansijskih institucija da se u zemlji ne bi zloupotrebljavala priča da te institucije diktiraju takve i takve uslove. Veruje da će zajednički nastupi doprineti lakšem dobijanju posla. Međutim, da bi uspeli, neophodno je da se oformi garantni fond koji bi podržao naše neimare.

Tri zahteva

Rodić kaže da je, da bi se prebrodilo teško stanje, neophodno da država odgovori na nekoliko godina stare zahteve građevinara, koji se svode na osnovna tri: da se obezbedi garantni fond odakle bi država mogla davati validne garancije građevinarima, da uslovi tendera budu primereni našim firmama i da se konačno provere strane kompanije koje ovde rade: ko su i šta su i kako dobijaju poslove. Država do sada po tim zahtevima nije uradila ništa, osim političkog marketinga.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;