INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stanogradnja nikad gora: Kineska stolarija, ukrajinski parket

10.12.2013. | Blic

Nekvalitetna stolarija, sanitarije, loš parket i instalacije su problemi sa kojima se kupci novih stanova sve češće suočavaju u Srbiji. Ugrađujući nekvalitetnu opremu, investitor na stanu od oko 50 kvadratnih metara može da uštedi od dve do tri hiljade evra, a kupac stana na nadoknadu štete može da računa samo ako propusti postanu vidljivi u garantnom roku koji obično traje najviše dve godine.

Završni radovi na stanovima su deo u procesu izgradnje u kome investitori danas najčešće pokušavaju da uštede, zbog čega je svaka kupovina stana – avantura. Na prvi pogled često sve izgleda odlično, ali se često dešava da samo nakon mesec dana od useljenja propusti investitora postanu veoma vidljivi.

Građevinski stručnjak Goran Rodić kaže da je osnovni problem taj što se veliki deo te robe poput sanitarija, kvaka, vrata, prozora, parketa pa čak i instalacija kupuje na crnom tržištu. Ti materijali nemaju sertifikate, niti bilo kakve garancije o kvalitetu.

- U nove stanove se danas stavljaju kineski jeftini materijali. Najopasnije je što je i instalacija uglavnom lošeg kvaliteta, što može da izazove požar. Nema više klasičnog parketa, stavljaju se laminati, pa čak i plastične kade i pločice koje ko zna ko je proizveo. Imali smo slučaj u jednom beogradskom naselju da se u kineskom parketu pojavio žižak i sve je moralo da se menja – objašnjava Rodić.

On napominje da izvođač mora da da garantni rok za ugrađeni materijal i izvedene radove. Taj garantni rok je obično dve godine, i u tom periodu je u obavezi da otklone sve nedostatke.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;