Gornji Milanovac: Izgradnja međunarodnog etnosela na proleće 2014. (video)

25.11.2013. | Tanjug

U malom mestu Koštunići, nadomak Gornjeg Milanovca dograđuje se etno naselje, drugačije od drugih, jer poseduje, kako kažu njegovi tvorci, specifične "kace za ljubavnike". Na nekoliko hektara Čekovića potoka, gde su do pre par godina rasli pelen i kopriva, 2009. niklo je novo naselje sa pet vajata i sedam čardaka, koji imaju 48 ležajeva, a u izgradnji je devet kaca koje će imati okrugle bračne krevete.

Objekti su zadržali autentični srpski stil, ali su potpuno prilagođeni savremenom gostu, jer poseduju sva tehnička dostignuća od satelitske antene do kompjutera, a karakterišu ih pre svega udobnost i komfor.

- Ovo mesto u srcu Šumadije, na 600 metra nadmorske visine nalazi se u prvom ekološkom selu u Srbiji, a pravi je mir za dušu i raj za zdravlje – ocenila je direktorka Turističkog centra "Momčilo Čeković", Snežana Trifunović, jer se, kako je dodala, sve radi u skladu sa prirodom.

Gradnja "kaca" bila je izazov i za jednog od najpoznatijih tesara srpskih brvnara, Milorada Milićevića. Podršku i zamisao izgradnje neobičnih okruglih brvnara dao je i jedan od najtalentovanijih drvodelja, Dragan Bralović, koji je, učestvovao u gradnji poznatog etno-naselja Drvengrada na Mokroj Gori. On kaže da je vajat nekada bio mesto, gde su živeli mladenci, ali, prema njegovom mišljenju, "kace" su mnogo interesantnije.

Osmišljen je kao autentičan etno nacionalni mozaik protkan tradicijom, običajima, stilom, i iznad svega domaćinskim identitetom, a pleni pažnju kako domaćih tako i stranih posetilaca.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SCHIEDEL
SCHIEDEL
NOVI BEOGRAD
www.schiedel.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

BASF SRBIJA
BASF SRBIJA
NOVI BEOGRAD
www.basf.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Lepa 20.11.2018.
Šta je sa nelegalnim objektima koji su izgr...
D 17.11.2018.
I sta ce se videti sa tog tocka koji ce bit...
Kordunas 12.11.2018.
Nadamo se skorom početku radova i kraju tog...
Dragica 09.11.2018.
Ma kako da ne...bas joj verujemo.
Neš 01.11.2018.
Komentara 0 tako će i ostati to je sve lep...