INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnova crkve kralja Milutina u Starom Nagoričanu

19.11.2013. | Novosti

Na "ceremoniji" u crkvenoj porti ispred pravoslavnog hrama u Starom Nagoričanu, koji je srpski kralj Stefan Uroš Drugi Milutin (1282-1321) podigao i posvetio Svetom Đorđu 1313. godine, prošle nedelje je ministarka kulture Makedonije, Elizabeta Kančevska Milevska, "reprizno" predstavila projekat za zaštitu i restauraciju tog srednjovekovnog spomenika. Ona je najavila i skorašnji početak konzervatorskih radova.

Iako je za ovaj projekat još 2009. godine odobreno 1,4 miliona evra iz EU fondova, svetinja je i dalje ugrožena. Oštećena je krovna konstrukcija, što predstavlja posebnu opasnost uoči zime i povećanih padavina. Freskopisu neprocenjive vrednosti preti ozbiljna "korozija", alarmiraju seljani Starog Nagoričana i stručnjaci iz muzeja u Kumanovu.

Projektom je, pored revitalizacije crkve sv. Đorđa i porte, predviđena i izgradnja seoskog trga, renoviranje obližnje isposnice sv. Prohora Pčinjskog i podizanje etnološkog muzeja u objektu stare škole. Svi ti radovi, kako je zvanično sada najavljeno, trebalo bi da budu završeni do kraja 2015. godine.

- Projekat za konzervaciju i revitalizaciju ovog sakralnog objekta omogućiće da sačuvamo jedan izvanredan primerak sakralne arhitekture koji govori o civilizacijskom nasleđu na ovom tlu. Pred institucijama EU demonstriraćemo našu brigu za kulturno nasleđe koje je deo evropskog kulturnog nasleđa. Crkva Sveti Đorđe svojim živopisom je svedočanstvo umetničkih dometa na našim prostorima. Naši zografi Mihail i Eftihi unutra su stvorili neprocenjiv živopis – ocenila je Kančeska Milevska.

Uprkos neshvatljivim zakašnjenjima u pripremi dokumentacije za građevinske i ostale zahvate u primeni projekta, ministarka se čak zahvalila "stručnoj i ažurnoj administraciji". Ali činjenice govore drugačije. Projekat je, posle nekoliko prethodnih odlaganja, trebalo "sigurno da započne" – prošle godine. Tokom 2011. iz Ministarstva kulture u Skoplju su tvrdili da je priprema neophodne dokumentacije – "pri kraju" i da se "samo" čeka na "formiranje odeljenja za koordinaciju IPA pomoći". Na "repriznoj" promociji, međutim, sva ta odlaganja i traćenje vremena dok svetinja propada, zvanično su prećutana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;