INFONET-468X60-BANNER

Počeli radovi na obnovi subotičke Sinagoge

12.08.2013. | RTV

Počeli su radovi na sanaciji severoistočne fasade subotičke Sinangoge, a gradonačelnik Subotice Modest Dulić izjavio je danas da su obezbeđena sredstva za obnovu i zapadne fasade. Sanacija se realizuje u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija, kroz projekat "Dragulji na prekretnici stoleća – tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije" (DIAMOND).

Kako je prilikom obilaska radova najavio gradonačelnik Subotice Modest Dulić, pored severoistočne, saniraće se i zapadna fasada, i to sredstvima koja su obezbedili Svetski spomenički fond, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i grad Subotica.

Dulić je podsetio da je u julu ove godine potpisan sporazum sa Svetskim spomeničkim fondom, u okviru kojeg su obezbeđena sredstva u iznosu od 70.000 dolara.

"Ta sredstva, udružena sa 1,8 miliona dinara, koje je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za kulturu, i sedam miliona dinara, koliko je izdvojio grad Subotica, biće upotrebljena za sanaciju zapadne fasade Sinagoge. U naredna četiri meseca izabraće se izvođač i radovi će, praktično, biti završeni sledeće godine", istakao je Dulić u obraćanju novinarima.

On je dodao da će radovi na rekonstrukciji severoisitočne fasade trajati narednih godinu dana, da će 2014. biti potpuno uređene dve strane ovog monumentalnog objekta i da postoji mogućnost da se obezbede sredstva i za sanaciju severne fasade.

"Imamo ozbiljne naznake da ćemo obezbediti sredstva i za severnu fasadu Sinagoge. Uz sredstva iz međunarodnih donacija, koja su preliminarno obećana, verujemo da ćemo čak moći da krenemo i sa uređenjem enterijera. Naša je namera da u naredne dve godine, pored toga što ćemo je osvežiti spolja, Sinagogu stavimo i u funkciju", rekao je gradonačelnik Dulić.

Predsednik Fondacije "SOS Sinagoga" i menadžer projekta DIAMOND dr Nenad Ivanišević naglasio je ideju da se kroz projekat dragulji secesije sačuvaju i obnove koliko je to moguće.

"Ideja jeste da subotičku Sinagogu, objekat koji ima nemerljivu lepotu, dovedemo do finalnog dela, a to je da bude u funkciji kao što su sinagoge u Budimpešti ili Novom Sadu. Cilj je i da se udahne novi život Sinagogi, jer smatramo da je to, pre svega, dug prema našim precima i sugrađanima koji više nisu među nama", rekao je Ivanišević novinarima.

Glavni izvođač radova na severoistočnoj fasadi je "Expres servis" iz Subotice, dok radove na vitražima radi firma "Stanišić", iz Sombora. Nadzor je poveren subotičkoj firmi "Support". Ukupna vrednost projekta DIAMOND je nešto preko 290 hiljada evra. Za grad Suboticu obezbeđena su sredstva u iznosu od preko 146.000 evra, a Grad sa sopstvenim sredstvima učestvuje sa skoro 26.000 evra. Sinagoga u Subotici po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja. Sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;