INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prioritet uređenje Moravskog sliva (video)

25.02.2013. | Tanjug

Najvažnija investicija za Srbiju je hitno uređenje Moravskog sliva i izgradnja šest kaskadnih akumulacionih jezera, izjavio je sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić.

Taj projekat obuhvata i gradnju sedam hidrocentrala – "Ljubičevo", "Vlaški Do", "Velika Plana", "Svilajnac", "Bagrdan", "Ćuprija" i "Paraćin". Ukupni troškovi izgradnje glavnih okosnica tog sistema iznose oko 575 miliona dolara, rekao je Rodić.

On je kazao da bi, takođe, hitno trebalo završiti brane Rovni kod Valjeva i Selova u blizini Prokuplja, u koje je država već uložila 150 miliona evra, a prema procenama PKS potrebno je obezbediti još između 15 i 20 miliona evra.

Prioritetan je i nastavak radova na brani Rzav koja će omogućiti snabdevanje zdravom vodom tog dela Srbije, dodao je Rodić. On je naglasio da bi integralno uređenje doline Velike Morave imalo ogromnu korist za stanovništvo i poljoprivredu, jer bi se navodnjavalo oko 100.000 hektara obradivih površina, a više od 70.000 hekata bi bilo zaštićeno od poplava.

Rodić je napomenuo da na području sliva Morave živi četiri miliona stanovnika Srbije. On je rekao da akumulacionim jezerima mogu da se izbegnu posledice suše. "To su investicije koje su apsolutni prioritet i bez njih Srbija nema šta da traži u energetici i poljoprivredi", istakao je Rodić.

Po proračunima Instituta Jaroslav Černi i Energoprojekta, Srbiji u narednih 10 godina preti ozbiljna nestašica vode, a posebno Šumadiji, Vojvodini i jugu Srbije, kažu u PKS. Projekat uređenja Moravskog sliva bi mogle da realizuju domaće građevinske firme, rekao je Rodić dodajući da se za taj posao pođednako interesuju i strani investitori.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;