INFONET-468X60-BANNER

U Subotici otvoren pogon za prečišćavanje otpadnih voda

23.03.2012. | Beta

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje će omogućiti prestanak zagađivanja jezera Palić, a u koje je uloženo više od 18 miliona evra, otvoreno je juče u Subotici.

Postrojenje je otvoreno zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od 9 miliona evra, 5 miliona evra su poklonile zemlje Evropske unije, grad Subotica je uložio 3 miliona evra, dok je ostatak novca prikupljen donacijama, rečeno je na otvaranju.

Ministar za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da će to postrojenje pomoći Subotici da se približi standardima Evrope u zaštiti životne sredine.

On je istakao da Srbija nema resurse da samostalno realizuje tako bitne i velike projekte, i izrazio veliku zahvalnost Evropljanima koji su donacijama sufinansirali projekat.

- Nastavićemo da konkurišemo za slične projekte u drugim gradovima. Primer Subotice i prečistača pokazuje da je Evropa siguran i pouzdan partner - rekao je Dulić.

Predsednik pokrajinske Vlade Bojan Pajtić je istakao da je u Vojvodini u izgradnji ili je izgrađeno 70 kanalizacionih mreža ili kolektora, a najveći projekat je u Subotici.

- Ovaj projekat je kruna onoga što se nameravalo uraditi u Subotici, a posebno je značajan prestanak zagađenja jezera Palić čime su stvoreni preduslovi za razvoj turizma - ocenio je Pajtić.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić je najavio projekte za revitalizaciju jezera.

- Ne možete dobiti pomoć za čišćenje i sanaciju jezera ukoliko jezero još uvek zagađujete. Današnji dan je značajan i za Subotičane koji još uvek nemaju kanalizaciju, a kapacitet ovog kolektora je dovoljan za priključivanje celog grada na kanalizacionu mrežu - rekao je Vučinić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;