INFONET-468X60-BANNER

Nova šansa Srbije za izvoz: energetski efikasni materijali

13.10.2011. | Gradjevinarstvo.rs

U Trimo inženjeringu uvereni su da Srbija može i treba da iskoristi svoju šansu i postane regionalni lider u izgradnji energetski efikasnih objekata i proizvodnji građevinskih materijala visokih performansi.

U kompaniji Trimo inženjering ističu da su energetska efikasnost, ekološka neškodljivost, ali i bezbednost ključne karakteristike građevinskih materijala nove generacije. Oni dodaju i da je svaka nova regulativa korak napred ka savesnoj upotrebi dragocene energije, dok upotreba takvih materijala doprinosi kvalitetu i ugodnosti radnog i životnog prostora. 

Od 30. septembra 2012. počinje puna primena Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnika o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada. Za godinu dana, sve zgrade moraće da imaju energetske pasoše, a sve nove zgrade moraju da se grade u skladu sa principima energetske efikasnosti, što će uticati i na njihovu tržišnu vrednost i na troškove izgradnje koji će sami sebe da isplate. Zakon o energetici pružio je rešenja koja omogućavaju povećanje energetske efikasnosti i rast ulaganja u obnovljive izvore energije, dok je ranije usvojen Zakon o planiranju i izgradnji (Član 4. Zakona) postavio osnovu za vrednovanje energetskih svojstava novih objekata.

U toj situaciji, privreda i građevinske kompanije treba tržištu da ponude adekvatne materijale koji će zadovoljiti ne samo srpske zakone, već i regulativu EU, kako se investitori u budućnosti ne bi susretali sa dodatnim troškovima za usklađivanje s normama.

Bojana Đorđević, generalni direktor Trimo inženjeringa, ističe štetnost uvreženog mišljenja da je Srbija bogata energijom, pri čemu se kod nas troši daleko više energije nego što bi trebalo. "Oko dve petine ukupne energije u EU odlazi na zgrade, dok je u Srbiji to i znatno više. Od toga, više od 65% energije kod nas odlazi na klimatizaciju stambenih i poslovnih prostora. Savremeno doba od svih nas zahteva da ne rasipamo energiju, a u Srbiji, koja je prinuđena da uvozi energente, imamo situaciju da se u zgradama troši i duplo više energije nego u EU."

Energetski efikasna gradnja doprinosi i podizanju ekoloških standarda smanjenjem emisija CO2. Potrošnja energije u starim zgradama stvara približno polovinu ukupnih emitovanih količina  CO2 u životnu sredinu, a to je dvostruko više nego što ispuštaju automobili ili avioni koji se smatraju najvećim zagađivačima. Način gradnje, izolacije, klimatizacije jedne zgrade, kao i tip energenata koji koristi – definišu emisiju  CO2. Zato je utvrđivanje kategorije energetske efikasnosti objekta i postojanje energetskog pasoša kao svedočanstva o njegovoj energetskoj efikasnosti važno za sve zainteresovane strane.

Upravo u novim materijalima za energetski efikasnu izgradnju, Srbija ima potencijala da bude regionalni lider u proizvodnji i izvozu. Srbija ima i kapacitete da snabdeva region i evropske zemlje najkvalitetnijim materijalom za savremenu gradnju. Kompanija Trimo, koja ove godine proslavlja pedesetogodišnjicu, odavno je u svoju proizvodnju uvrstila proizvode koji doprinose poboljšanju energetskih performansi, kao i sisteme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (solarna energija).

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;