Javni dijalog "Naplata toplotne energije prema utrošku"

05.10.2011. | Gradjevinarstvo.rs

U saradnji sa Ministarstvom infrastrukture i energetike, Agencijom za energetsku efikasnost, PU Toplane Srbije, Upravom za energetiku grada Beograda, preduzećima Grundfos Srbija, Brunata, Techem i Erste bankom, Centralno-evropski forum za razvoj je 4. oktobra 2011. organizovao javni dijalog Naplata toplotne energije prema utrošku. 

Dijalog je otvorio prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra u Ministarstvu infrastrukture i energetike. Na Javnom dijalogu bilo je reči o značaju uvođenja naplate toplotne energije prema utrošku, neophodnoj tehnologiji i načinima na koje je moguće obezbediti sredstva za njihovu nabavku, kao i primerima dobre prakse i ekonomskim efektima primene naplate prema utrošku u lokalnim zajednicama koje ovaj koncept već koriste.

"Skup pokriva vrlo značajnu temu koja je u vezi sa Ministarstvom infrastrukture i energetike. Kada je reč o naplati prema potrošnji za toplotni i bilo koji drugi oblik energije, za Ministarstvo je pitanje kada, a ne da li će se realizovati. Mi nemamo više vremena da čekamo", naglasio je prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra u Ministarstvu infrastrukture i energetike

Kako je istakao Marko Stojanović, direktor Uprave za energetiku grada Beograda, ugrađivanjem termostatskih ventila, delitelja toplote, zamenom dotrajalih prozora i korišćenjem softvera za obračun prema utrošku, u svim stanovima koji su na daljinsko grejanje u Beogradu biće omogućeno smanjenje potrošnje energije do 20%, što bi dovelo do smanjenja troškova Beogradskih elektrana za energente za oko 30 miliona evra godišnje. U isto vreme, smanjila bi se i emisija CO2 u Beogradu za oko 120.000 tona godišnje, izjavio je Stojanović. 

"Želeći da promovišemo navedene vrednosti i svoju politiku, odlučili smo da učestvujemo u ovom Javnom dijalogu. Kompanija Grundfos kreira proizvode i rešenja koja pomažu našim klijentima da sačuvaju prirodne resurse i smanje uticaj na klimu. Proizvodimo i ugrađujemo u naše proizvode visokoefikasne motore, koji su posebno projektovani za uštedu električne energije. Grundfos je društveno odgovorna kompanija i preuzimamo aktivnu ulogu u društvu oko nas", izjavio je Vanja Daničić, menadžer kompanije Grundfos.

Generalni direktor kompanije Techem, Aleksandar Dušanić je istakao da je u više od 20 zemalja, preko 8 miliona domaćinstava i više od 690.000 zadovoljnih klijenata širom sveta, na tržištu nekretnina, investitora, kućevlasnika i stanara ukazali su poverenje Techem-u. Kao svetski lider i ponuđač usluga, Techem u svakom trenutku pruža uvid svojim korisnicima u precizne podatke o potrošnji grejanja, vode i klimatizacije. Potrošnja se precizno meri i svaki stanar dobija individualni obračun zasnovan na stvarnoj potrošnji. 

"Kompanija Brunata, danski izvoznik fleksibilnih rešenja za samostalne račune potrošnje toplotne energije i vode, ima gotovo jedan vek iskustva u razvoju, proizvodnji i merenju. Kompanija nudi optimalna rešenja za uštedu energije nudeći raznovrstan program opreme za merenje. Do sada smo realizovali oko 35 projekata u Srbiji, sa tendencijom porasta", istakla je Jasmina Zećirević, generalni menadžer kompanije.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad R 20.04.2018.
Pa zašto zatrpavate Vinču otpadom, tamo je ...
Vladimir 22.03.2018.
Ja licno bi zamolio g.Rodica da ako je u mo...
nik 21.03.2018.
Po našem običaju, radovi na najprometnijim ...
Darko 20.03.2018.
A šta se čepom na Trošarini? Potez Save Maš...
Mika 18.03.2018.
Da li radite u Stbiji i koja je cena lifta ...