INFONET-468X60-BANNER

Novi program subvencija za energetsku efikasnost: Evo kako da se prijavite

15.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U svetlu velikog interesovanja građana, Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo je da će početkom septembra startovati sa prijavama za subvencije namenjene zameni stolarije, kotlova i postavljanju izolacije.

Zamena stolarije

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Maja Vukadinović, posebna savetnica za energetsku efikasnost u Ministarstvu, istakla je za RTS da su prijave otvorene za sve građane, bez obzira na tip objekta u kojem žive - bilo da je reč o kućama ili stambenim zgradama.

Kako se prijaviti za subvencije?

Procedura prijave je jednostavna i nije se menjala u odnosu na prethodne godine. Građani će moći da prate javni poziv na internet stranicama lokalnih samouprava ili direktno u opštinama. Takođe, moguće je kontaktirati i Ministarstvo za više informacija.

Od građana se očekuje da popune obrazac sa podacima o svom domaćinstvu i navedu mere za koje planiraju da apliciraju.

Postavljanje izolacija

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Uslovi za prijavu

Vukadinovićeva je naglasila da je neophodno da podnosioci prijave budu vlasnici objekta. Ukoliko nisu vlasnici, potrebna je pismena saglasnost stvarnih vlasnika. Takođe, neophodno je priložiti račun za električnu energiju iz prethodnog meseca koji pokazuje potrošnju od najmanje 30 kilovata.

Šta je novo?

Ove godine građani će imati priliku da konkurišu za više različitih mera odjednom, a ne samo za pojedinačne. Ukoliko se odluče za kombinaciju mera, kao što su zamena stolarije i postavljanje izolacije, mogu ostvariti subvencije do 55%. Uz dodatak solarnih panela ili kolektora, subvencija može dostići i do 65%.

Očekivanja i podrška

Maja Vukadinović je istakla da se ove godine prijavila 131 lokalna samouprava. Ukoliko građani nisu zadovoljni procesom, mogu se obratiti komisijama u lokalnim samoupravama ili direktno Ministarstvu rudarstva i energetike. Očekuje se veliki odziv građana, a prijave će biti otvorene tokom cele godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
VEKA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;