INFONET-468X60-BANNER

Vojvođanskim opštinama bespovratna sredstva za otklanjanje posledica eksploatacije mineralnih sirovina

05.11.2010. | eKapija

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radosav Striković potpisao je juče u Vladi Vojvodine ugovore o dodeli bespovratnih sredstava ostvarenih od plaćanja naknada za korišćenje mineralnih sirovina, sa pet vojvođanskih opština i osam mesnih zajednica.

Sredstva, koja su namenjena za otklanjanja štetnih posledica nastalih eksploatacijom mineralnih sirovina, dobile su opštine Irig, Kovačica, Nova Crnja, Novi Bečej i Apatin i MZ Šatrinci (Opština Irig), Novo Miloševo (Opština Novi Bečej), Druga MZ Kovin, MZ Čoka, Maglić (Opština Bački Petrovac), Treća MZ Vrbas, MZ Maradik (Opština Inđija) i MZ Sivac (Opština Kula).

- Potpisivanjem ugovora završili smo proces koji je započet još prošle godine, kazao je Striković i objasnio da su sredstva dobijena od nadoknada za iskop mineralnih sirovina, od kojih jedan deo pripada Pokrajini. Objasnio je i da se osnovna odrednica koja reguliše sredstva isključivo odnosi na kopove koji su u radu, zbog čega je bilo nesporazuma sa pojedinim lokalnim samoupravama prilikom konkurisanja.

Striković je najavio da će konkurs za 2010. godinu biti objavljen krajem godine, te da očekuje da će iznos sredstava biti veći nego za 2009. godinu.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine ostvario je u 2009. godini prihod od ovih naknada u iznosu od 59.295.375,00 dinara. Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava namenjen je za izradu i realizaciju projekata u cilju sprečavanja i otklanjanja štetnih posledica nastalih eksploatacijom mineralnih sirovina, kao što su rekultivacija i revitalizacija napuštenih kopova, uvođenje nove tehnologije koja omogućava bolje iskorišćavanje mineralnih sirovina bez otpadne tehnologije, smanjenje potrošnje energije po jedinici gotovog proizvoda, smanjenju štetnih gasova, kao i racionalizaciji potrošnje podzemnih voda.

Prednost kod dobijanja sredstava imale su opštine koje su imale najveće sopstveno učešće i najkraće rokove za završetak predviđenih radova. Pored današnjih dobitnika sredstava, do sada su odobrena sredstva za realizaciju tri projekta, za dva privredna subjekta i jednu lokalnu samoupravu (krajem 2009. godine), a u julu ove godine odobrena su sredstva za projekte još tri lokalne samouprave.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;