INFONET-468X60-BANNER

Izgrađena prva agrosolar konstrukcija u Srbiji

14.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Tokom prvih dana februara 2024. podignuta je prva agro solarna elektrana u Srbiji, na imanju poljoprivrednog gazdinstva Organela koje se bavi organskom proizvodnjom u Valjevskoj Kamenici. Ovu specifičnu konstrukciju za solarnu elektranu snage 17kW je osmislio Miodrag Vuković, diplomirani mašinski inženjer, rukovodilac inženjeringa u Conseko d.o.o. Beograd. Svrha ovakve solarne konstrukcije jeste da površina na kojoj se solarni paneli postavljaju zadržava svoju osnovnu namenu, tj. uzgajanje voćnih ili povrtarskih kultura.

Prva agro solarna elektrana u Srbiji

Prva agro solarna elektrana u Srbiji (Foto: Conseko)

Agrosolar konstrukcija je takva da omogućuje da se uz solarne panele za proizvodnju električne energije ostavi prostor da se i dalje gaje poljoprivredne kulture. Odabir biljaka koje će se gajiti takođe je jedan od bitnih i ograničavajućih faktora, jer je potrebno odabrati biljke koje ispod ove konstrukcije dobijaju oko 30 do 50% manje direktnog sunčevog zračenja. Drugi ograničavajući faktor je visina biljaka koje se gaje.

Kompanija Conseko d.o.o. Beograd šire je poznata po tome što je u Srbiji izgradila prvu elektranu za kupce-proizvođače - kompanija Gruner iz Vlasotinca, kao i prvu solarnu elektranu postavljenu na fasadi nekog objekta - ProCredit banka na Novom Beogradu.

Prva agrosolar konstrukcija na svetu je izgrađena 1983. godine u Meksiku, sa ciljem unapređenja održive poljoprivrede. Solarne elektrane koje se grade na ovaj način imaju podršku struke, jer zauzimaju manju slobodnu površinu, dok površina na kojoj se konstrukcija postavlja zadržava svoju osnovnu namenu.

Površina na kojoj se solarni paneli postavljaju zadržava svoju osnovnu namenu

Površina na kojoj se solarni paneli postavljaju zadržava svoju osnovnu namenu (Foto: Conseko)

Kako u Srbiji za solarne elektrane za kupce-proizvođače do 50kW nije potrebno ishodovati građevinsku dozvolu, ovakvu elektranu moguće je graditi na poljoprivrednom gazdinstvu bez građevinske dozvole.

Naručilac izgradnje prve agro solarne elektrane za prodaju električne energije je energetska zadruga Elektropionir, koja je takođe poznata po projektu malih solarnih elektrana Solarna stara na Staroj planini, izgrađenih kao vid podrške očuvanju reka Stare planine.

Konstrukciju za solarne panele je proverio i proizveo SK Solar, dok je u radovima na terenu učestvovao Energo Mont iz Bariča.

Ovaj projekat izgradnje Agro solar konstrukcije realizovan je uz finansijsku pomoć UNDP, Vlade Japana i Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;