INFONET-468X60-BANNER

Greške koje treba izbegavati prilikom zamene prozora

06.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Pre odabira stolarije treba proučiti materiju, raspitati se kod prijatelja kako su oni zadovoljni svojom stolarijom, posetiti neke sajtove, blogove i steći osnovne pojmove o onome što vas čeka i za šta ćete izdvojiti novac.

Odaberite proverenu firmu koja se bavi stolarijom i nudi sigurnost

Odaberite proverenu firmu koja se bavi stolarijom i nudi sigurnost (Foto: Veka)

Navešćemo neke od grešaka do kojih dolazi prilikom zamene prozora i vrata.

Kupovina prozora starije generacije

Tehnologija napreduje, pa prozori nisu ni blizu onima od pre nekoliko decenija. PVC prozori se prave od višekomornih profilskih sistema čiji je koeficijent toplotne provodljivosti ispod 1,4W/m2K, sa dvoslojnim ili troslojnim niskoemisionim ostakljenjem punjenim plemenitim gasom (kao što je argon, kripton, itd), izrađuju se u različitim stilovima, bojama, dezenima i završnim obradama.

Ovakvi prozori poboljšavaju izgled i vrednost nekretnine, kao i njenu energetsku efikasnost.

Kupovina prozora samo na osnovu cene

Prozori se kupuju jednom u trideset ili više godina, pa se u obzir mora uzeti kvalitet proizvoda koji se kupuje.

Iz kompanije VEKA ističu da je tržište preplavljeno jeftinim, nekvalitetnim prozorima koji će vas služiti par godina, a onda kreću problemi. Ovi prozori imaju kraći životni vek, ne zaptivaju dobro, imaju manju energetsku efikasnost itd.

Energetski efikasni i izdržljivi prozori nisu jeftini, ali njihove dobre strane će se videti tek posle nekoliko godina, tako da ćete investicijom u nove prozore zapravo uštedeti.

Neobraćanje pažnje na lokaciju i klimatske uslove

Materijali od kojih se izrađuje stolarija ne ponašaju se isto u svim klimatskim uslovima. Drveni prozori nisu dobro rešenje za veoma vlažna područja. Za velike nadmorske visine sa dugim zimama treba razmisliti o kupovini višekomornih PVC prozora koji imaju dobru izolaciju, sa dvoslojnim i troslojnim niskoemisionim ostakljenjem.

Koeficijent toplotne provodljivosti PVC prozora je niži nego kod aluminijumskih, što garantuje izbegavanje kondenzacije i održavanje adekvatne temperature.

Važno je i da li žvite u zgradi ili kući, na višem ili nižem spratu, u prometnom ili mirnom kraju, na koji način se grejete i sl. PVC stolarija bolje štiti dom od buke, a najbolje performanse se postižu ugradnjom prozora sa troslojnim staklom i profila sa tri zaptivke.

Neobraćanje pažnje na staklo

Najveću površinu prozora čini staklo, pa treba odabrati ono sa dobrim termoizolacionim koeficijentom - Ug. Što je vrednost Ug manja, veća je izolacija stakla, a time i bolji kvalitet prozora.

Niskoemisiona stakla su odličan izbor, a ukoliko želite najbolju termo i zvučnu izolaciju, opredelite se za troslojno niskoemisiono staklo punjeno argonom. Kad je reč o uštedi energije i toplotnoj izolaciji, dobar izbor može biti i dvoslojno staklo.

Najviši stepen zvučne izolacije određen je debljinom stakla. Takođe, što je razmak između stakala veći, veća je i zvučna izolacija. Kako bi se ta izolacija povećala, većina današnjih prozora poseduje ispune od vazduha ili plemenitih gasova.

Veoma dobru zvučnu izolaciju daje laminirano dvostruko ostakljivanje. Sa istom debljinom, asimetrična stakla pokazuju još bolje ponašanje.

Neadekvatan okov

Često se tek nakon neprijatnog iskustva sa lošim zaptivanjem ili provalnicima zapitamo da li postoji neki kvalitetan i sigurnosni okov koji bi zaštitio naš dom. Postoje različite vrste i kvalitet okova, pa ih treba prilagoditi svojim potrebama.    

Samostalna montaža

Dešava se da ljudi krenu sami da montiraju prozore, pa kad negde zapne moraju da zovu stručnjaka. Imajte na umu da ukoliko sami izvedete montažu, proizvođač prozora vam neće priznati garanciju.

Stolarija mora pravilno da se ugradi da bi bila dugovečna i pružala dobru termoizolaciju i sigurnost.

Pogrešan stil i dizajn

Neadekvatan izbor stolarije može vizuelno da osiromaši vaš dom. Pogrešno je ugraditi prozore koji su u trendu i dopadaju vam se, ako se ne uklapaju u vaš životni prostor.

Biranje prozora prema brendu profila

Kvalitet PVC profila je veoma važan, ali je takođe važan i izbor stakla, okova, zaptivnih guma i dobra montaža. Ne birajte prozore samo prema brenda profila, jer ukoliko nije stavljeno kvalitetno staklo ili je loše urađena montaža, prozor ne može da pruži svoj pun potencijal.

Ugradnja u pogrešno vreme

Ukoliko renovirate stan i nameravate da promenite prozore, uradite to pre krečenja ili lepljenja tapeta.

Neprecizna ponuda

Ne pristajte na odokativnu ponudu kod koje ne znate šta ulazi u cenu, već tražite da jasnu specifikaciju. Potražite proverenu firmu koja se bavi stolarijom i nudi sigurnost - od nabavke sirovina od pouzdanih proizvođača, davanja garancije, poštovanja rokova i termina ugradnje, odabira pouzdanih majstora, do sigurnosti u slučaju servisiranja ili reklamacije.

Ne žurite, budite istrajni i temeljiti, unapred se dobro informiše o stolariji i firmama koje prodaju i ugrađuju prozore i vrata. Konsultujte se sa VEKA stručnjacima i bićete zadovoljni vašim novim prozorima. 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;