INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Započeta izgradnja BIO4 kampusa

28.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Juče je u Beogradu započeta izgradnja BIO4 kampusa, projekta vrednog 450 miliona evra, koji predstavlja spoj biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta. Ovaj multidisciplinarni kampus, koji će uključivati naučne institucije i fakultete, staviće Srbiju na mapu vodećih evropskih centara za biotehnologiju.

Kampus će se prostirati na oko 30 hektara

Kampus će se prostirati na oko 30 hektara (Foto: BIO4 kampus)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je na svečanosti u Palati Srbija da je izgradnja BIO4 kampusa uslov za napredak zemlje, sa ambicijom da Srbija bude među 10 ili 12 najuspešnijih u svetu, prenela je Beta. Vučić je naglasio da će kampus doneti prednost celom regionu, te da nema ništa važnije od ulaganja u obrazovanje i nauku.

Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija opisala je izgradnju BIO4 kampusa kao najveće pojedinačno ulaganje u nauku u Srbiji. Ona je naglasila da država ima jasnu viziju okrenutu nauci, novim tehnologijama i obrazovanju, te da je BIO4 kampus platforma za saradnju, obuhvatajući sedam fakulteta, devet instituta, istraživačko-razvojne centre velikih kompanija, poslovni park za razvoj startap zajednice, sportski centar, multimedijalni muzej i konferencijski centar.

Kampus će uključivati 7 fakulteta, 9 instituta, kao i istraživačko-razvojne centre

Kampus će uključivati 7 fakulteta, 9 instituta, kao i istraživačko-razvojne centre (Foto: BIO4 kampus)

U prvoj fazi planirana je izgradnja 110.000 kvadratnih metara za laboratorije, sa proširenjima većim od 20.000 kvadratnih metara prostora za velike kompanije. Kampus će unaprediti kvalitet života građana i doprineti razvoju ekonomije, posebno u oblastima medicine, biotehnologije i veštačke inteligencije.

Kampus će se prostirati na oko 30 hektara i biće smešten preko puta Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Radovi bi trebalo da budu završeni 2026. godine, a kampus će okupiti 1.400 profesora, istraživača, 4.000 studenata, više od 1.000 doktora nauka i imaće 300 laboratorija.

Najveće pojedinačno ulaganje u nauku u Srbiji

Najveće pojedinačno ulaganje u nauku u Srbiji (Foto: BIO4 kampus)

BIO4 kampus će biti domaćin Biološkom fakultetu, Farmaceutskom fakultetu, Hemijskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Poljoprivrednom fakultetu, Tehničko-metalurškom fakultetu, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Naučno tehnološkom parku Beograd.

U njemu će biti smešteno devet instituta, uključujući one za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, multidisciplinarna istraživanja, primenu nuklearne energije, medicinska istraživanja, biološka istraživanja "Siniša Stanković", veštačku inteligenciju, hemiju, tehnologiju, "Biosens" i Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;