INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Započeta izgradnja parka kod Spensa u Novom Sadu: Oaza zelenila stiže 2025.

15.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Novi Sad, poznat po svojim prelepim parkovima kao što su Dunavski, Futoški i Limanski, uskoro će dobiti još jedan zeleni dragulj u svom urbanom pejzažu. U centralnom delu grada, kod Spensa, planirana je izgradnja novog parka, čiji su pripremni radovi već započeti. Očekuje se da će radovi biti završeni do jula 2025. godine.

Park će se prostirati na površini od 10.154 kvadratnih metara

Park će se prostirati na površini od 10.154 kvadratna metra (Foto: Facebook / Milan Đurić)

Projekat izgradnje ovog parka, vredan 428,9 miliona dinara, finansira se delimično sredstvima Pokrajinske vlade, koja je izdvojila 370 miliona dinara, dok je ostatak obezbedio Grad Novi Sad. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišli su lokaciju budućeg parka i istakli značaj ovog projekta za građane Limana i sve posetioce ovog dela grada.

Novi park će se prostirati na površini od 10.154 kvadratna metra i uključivaće bogato zelenilo koje će zauzimati 72,5% površine. Planirane su pešačke staze, platoi za okupljanje, urbani mobilijar, rasveta i signalizacija. Posebna atrakcija biće "pametne klupe" sa solarnim punjačima i displejima koji će pružati informacije o parku.

Park će imati dečje igralište i veštačku stenu

Park će imati dečje igralište i veštačku stenu (Foto: Facebook / Milan Đurić)

Prema rečima gradonačelnika Đurića, glavni simbol parka biće olimpijska česma postavljena u čast svih šampiona grada, pa postoji mogućnost da park ponese naziv Olimpijski.

Park će imati dečje igralište, veštačku stenu za penjanje, kao i amfiteatar sa 250 mesta namenjen različitim kulturno-umetničkim događajima. Predviđeno je osam pešačkih ulaza za lakši pristup iz svih pravaca. U okviru projekta planirana je sadnja 57 novih stabala, kao i raznovrsnog žbunja, ukrasne trave i žive ograde, a biće posečeno 35 bolesnih stabala.  Planira se izgradnja nove vodovodne, kanalizacione i elektro mreže, kao i postavljanje javne rasvete i video-nadzora.

U planu je sadnja velikog broja biljaka

U planu je sadnja velikog broja biljaka (Foto: Facebook / Milan Đurić)

Ovaj park predstavlja još jedan korak ka unapređenju kvaliteta života u Novom Sadu, pružajući građanima i posetiocima još jedno prelepo mesto za odmor i rekreaciju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;