INFONET-468X60-BANNER

Od januara autobuski saobraćaj prelazi na nedovršenu stanicu na Novom Beogradu

08.11.2023. | eKapija

Nakon što je nedovršeni Prokop postao glavna železnička stanica u Beogradu, sada se priprema i nova autobuska stanica u Bloku 42 da počne sa radom u januaru, iako neće biti potpuno završena. Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će autobuski saobraćaj biti prebačen na novu lokaciju od januara 2024. godine.

Autobuska stanica

Planirani izgled autobuske stanice na Novom Beogradu (Foto: Beoinfo)

Šapić je istakao da je nakon pet godina zastoja, rad na autobuskoj stanici nastavljen i da će, kada bude u potpunosti završena, biti jedna od najboljih u Evropi. Do završetka glavne stanične zgrade, putnici će koristiti privremeni aneks za kupovinu karata i druge usluge.

Prema navodima portala eKapija, Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda rade na unapređenju infrastrukture oko nove stanice, dok će BAS, koji je privatno preduzeće, morati da se prilagodi novim uslovima kako bi ostao konkurentan na tržištu.

Finansiranje projekta je bilo jedno od ključnih pitanja, sa početnom procenom troškova od oko 20 miliona EUR. BAS je uzeo kredit od 12 miliona EUR, a ostatak je trebalo da pokrije iz sopstvenih sredstava. Međutim, očekuje se da će konačni troškovi biti veći.

Projekat je doživeo nekoliko prekida, podseća eKapija, usporen je pandemijom i imovinsko-pravnim problemima, ali i nesuglasicama između grada i BAS-a. Plan detaljne regulacije za Blok 42 je menjan, a kada autobuski saobraćaj bude u potpunosti premešten, prostor starog BAS-a će biti oslobođen za dalji razvoj projekta Beograd na vodi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;