INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića: Ruši se jedna od najlepših beogradskih fontana

26.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Beograd je zakoračio ka rekonstrukciji Trga Nikole Pašića, jednog od centralnih gradskih trgova, nakon godina najava i odlaganja. Sekretarijat za investicije Grada Beograda je raspisao tender za ovaj veliki projekat, čija se vrednost procenjuje na 585 miliona dinara, odnosno oko 5 miliona EUR bez uračunatog PDV-a.

Trg Nikole Pašića

Trg Nikole Pašića (Foto: Depositphotos)

Zainteresovani izvođači radova imaju rok do 20. novembra da podnesu svoje ponude, a radovi bi trebalo da budu završeni u roku od 210 kalendarskih dana od početka izvođenja, mada bi ugovor sa izabranim izvođačem mogao biti produžen ukoliko to bude potrebno, navodi portal eKapija.

Jedan od najupečatljivijih elemenata ovog projekta je planirano rušenje postojeće fontane na trgu, jedne od najprepoznatljivijih beogradskih fontana sa čuvenim vodoskokom, koja će biti zamenjena novom, svedenijom verzijom. Nova fontana će biti dizajnirana u skladu sa originalnim izgledom od pre više od šest decenija, sa bazenom bez vodoskoka.

Što se tiče ostalih radova, kako piše eKapija, planirano je da trg dobije novo popločanje u crvenim tonovima, kao i nove klupe, urbani mobilijar, novo osvetljenje, prostor za bicikle i reklamni medij malog formata. Drveće na trgu neće biti posečeno, a žardinjere se neće mnog menjati, već će biti modernizovane.

Tokom rekonstrukcije nije planirano renoviranje spomenika Nikoli Pašiću, ali će biti potrebno preduzeti mere zaštite kako bi se sprečilo njegovo oštećenje.

Ovaj projekat dolazi osam godina nakon arhitektonskog konkursa na kom su pobedili Zorica Savičić i Zoran Dmitrović, koji su uključeni u čitav proces rekonstrukcije. Njihovim angažovanjem i tehničkom kontrolom projekta izbeći će se veliki propusti u izvođenju, kakvi su se dogodili tokom rekonstrukcije Trga republike.

Podsetimo, Trg Nikole Pašića, koji je nekada bio poznat kao parking, postao je prava pešačka oaza osamdesetih godina prošlog veka, a spomenik Pašiću podignut je 1998.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;