INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija i Kina potpisale ugovore vredne skoro četiri milijarde evra za izgradnju puteva

17.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U Pekingu je potpisan niz ugovora između Ministarstva saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Srbije i kineskih kompanija. Ovi ugovori, čija je ukupna vrednost skoro četiri milijarde evra, odnose se na izgradnju skoro 300 kilometara novih puteva u Srbiji.

Auto-put

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Ministar saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Goran Vesić naveo je da je jedan od ključnih projekata brza saobraćajnica "Osmeh Vojvodine", koja će se protezati od Bačkog Brega do Srpske Crnje, preko niza gradova u Vojvodini. Ova saobraćajnica će biti dugačka skoro 200 kilometara i povezivaće sever Srbije s Rumunijom i Mađarskom, preneo je Tanjug.

Potpisan je i ugovor o izgradnji auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, dužine 105 kilometara. Očekuje se da će radovi na ovom auto-putu početi sledeće godine, čime će Novi Sad biti povezan s trećim auto-putem, unapređujući saobraćajnu infrastrukturu ovog grada.

Treći potpisan ugovor vredan je 54 miliona evra, a odnosi se na nabavku pet kineskih brzih vozova. Prema rečima ministra Vesića, oni će saobraćati na pruzi Beograd-Budimpešta, a prvi voz će biti u funkciji 2025. godine na relaciji Beograd-Subotica. Kada pruga u Mađarskoj bude završena vozovi će ići do Budimpešte.

Ministar Vesić je istakao značaj ovih projekata za razvoj saobraćajne infrastrukture u Srbiji, kao i za stvaranje novih radnih mesta i unapređenje životnog standarda građana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;