INFONET-468X60-BANNER

Nemačka preispituje građevinske standarde

25.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Nemačka je odlučila da odloži planove za uvođenje strožih građevinskih standarda, posebno kada je reč o izolaciji zgrada. Ova odluka doneta je kako bi se pružila podrška trenutno oslabljenoj građevinskoj industriji u zemlji.

Građevinaska industrija

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ministar životne sredine Robert Habek izjavio je da će ovi planovi biti odloženi na neodređeno vreme. Razlog za ovakvu odluku leži u činjenici da su visoke kamatne stope i inflacija postale veliki teret za građevinsku industriju. Habek je u izjavi za Rojters istakao da mere izolacije mogu da sačekaju i da ne očekuje uvođenje ovih standarda u aktuelnom zakonodavnom periodu koji traje do 2025. godine.

Ova vest dolazi u trenutku kada je građevinska industrija u Nemačkoj suočena s brojnim izazovima. Cene nekretnina su u padu, a broj izdatih građevinskih dozvola za stanove smanjen je za 31,5% u julu u poređenju sa prethodnom godinom. Uprkos rastućoj populaciji i cilju da se izgradi 400.000 stanova godišnje, Nemačka se suočava sa izazovima u ispunjavanju ovog cilja.

Osim toga, slabost u sektoru komercijalnih nekretnina u SAD-u i problemi u građevinskom sektoru u Kini dodatno ukazuju na globalne izazove u ovoj industriji. Uoči predstojećeg sastanka građevinske industrije i vladinih lidera sa kancelarom Olafom Šolcom, predstavnici građevinske industrije apelovali su na vladu da pruži dodatnu podršku, uključujući ukidanje poreza na promet nekretninama i uvođenje kreditnih programa.

U svetlu ovih izazova, odluka Nemačke da preispita svoje građevinske standarde može se smatrati pokušajem da se pruži podrška i olakšanje građevinskoj industriji u ovim teškim vremenima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;