INFONET-468X60-BANNER

Očekuje se nastavak radova na izgradnji autobuske stanice na Novom Beogradu

13.06.2023. | Novosti

Uskoro bi mogli da se nastave radovi na zapuštenom gradilištu autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu. Za nastavak radova i završetak prve faze izgradnje kompleksa autobuske stanice predloženo je uzimanje kredita od 915 miliona dinara kod Fonda za razvoj jer se finansijska sredstva ne mogu obezbediti iz redovnog poslovanja, navodi se u materijalu koji je BAS a.d. objavio uoči predstojeće redovne sednice skupštine ovog preduzeća koja treba da se održi 19.juna.

Autobuska stanica

Budući izgled Glavne autobuske stanice u Bloku 42 (foto: Beoinfo)

- Izgradnjom nove autobuske stanice na trajan i savremen način rešava se pitanje prijema i otpreme putnika i autobusa u glavnom gradu, što je zajednički interes Grada, svih građana Beograda, korisnika usluga autobuske stanice i više od 600 zaposlenih u BAS-u i njihovih porodica - piše u predlogu Odluke o zaključenju ugovora o kreditu.

U istom dokumentu se navodi i da je BAS-u, na osnovu Zaključka Vlade Srbije, početkom juna odobreno raspolaganje imovinom velike vrednosti, navode Novosti.

Na vanrednoj sednici skupštine akcionara BAS-a, ovo preduzeće dobilo je šest neizvršnih direktora. BAS je do sad uložio u gradilište nove stanice oko 20 miliona evra, od kojih je 12 miliona kredit kod Komercijalne banke.

Predviđeno je da stanična zgrada ima više od 26.000 kvadrata. Do sada je izgrađen stanični plato sa peronima i temeljem stanične zgrade. Tu je i nastavak od 1.200 kvadrata u kojem je trebalo da bude smeštena stanica, sve dok ne bude završen ceo kompleks. Ali ovaj deo, kao ni ostali još uvek nije otvoren. Grad je u prethodnom periodu proširio i rekonstruisao saobraćajnice koje okružuju parcelu.

Novosti podsećaju da je ugovor o gradnji autobuske stanice u Bloku 42 između Beogradske autobuske stanice  i Grada potpisan 2017. Kamen temeljac položen je 2018, a rečeno je da će prvi putnici odavde kretati 2019.

Gradnja perona i parkinga počela je 2020. a čekalo se usvajanje novog PDR kako bi se dobila dozvola za zidanje stanične zgrade. Radovi su obeleženi mnogobrojnim kašnjenjima i probijanjem svih rokova, a radnika na gradilištu gotovo da nije bilo. Za izgradnju stanice BAS je uzeo 12 miliona evra od banke, a ostatak je trebalo da finansira iz budžeta. Ipak, tokom godina troškovi izgradnje su rasli, pa su se pojavili i dugovi. Grad je zbog toga odlučio da preseče i pokuša da ovaj posao konačno privede kraju, navode Novosti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;