INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Proizvodnja zelene električne energije u punom jeku

06.02.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Poznati proizvođač zaštitne opreme za puteve kompanija "Unipromet" bavi se i izradom konstrukcija za solarne panele koje njegova ćerka-firma "Noleko" koristi za proizvodnju električne energije korišćenjem energije Sunca.

"Noleko" je do sada izgradio 52 solarne elektrane (Foto: Unipromet)

Iz godine u godinu globalno zagrevanje i zagađenje uzimaju sve više maha a posledice najviše osećamo mi sami i naša životna okolina. Zato je potrebno smanjiti proizvodnju električne energije iz konvecionalnih izvora, a tu su na prvom mestu termoelektrane, odnosno ugalj kao energent, a povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora - energije Sunca i vetra.

Zanimljiva je činjenica da Sunce u samo jednom satu na Zemlju emituje količinu energije koja je dovoljna da pokrije godišnje potrebe čovečanstva, a naš zadatak jeste da je iskoristimo na pravi način.

"Noleko" poseduje spostvenu solarnu elektranu kapaciteta 500kW koja se nalazi u mestu Vranići kod Čačka. Kompletna električna energija se plasira u elektro-energetsku mrežu i prodaje se na tržištu. Ovo je prva solarna elektrana koji je dobila garanciju porekla u Srbiji. Izgrađena je 2015. godine i do sada je proizvela i plasirala u EE mrežu 4.020MWh električne energije i pri tome uštedela emisiju od 2.210t CO2 u atmosferu.

Za ovu godinu je već ugovorena izgradnja oko 50MWp solarnih elektrana

Za ovu godinu je već ugovorena izgradnja oko 50MWp solarnih elektrana (Foto: Unipromet)

Druga delatnost "Noleka" je projektovanje  i izgradnja solarnih elektrana. Prva elektrana je izgrađena i puštena u rad 2014. godine, a do sada su izgrađene 52 elektrane, ukupno instalisanih kapaciteta od 16MWp. Ove elektrane proizvode godišnje oko 17.500MWh zelene energije i tako doprinose smanjenju emitovanja CO2 u atmosferu u količini od 9.625t svake godine.

Otkupom i trgovinom električnom energijom dobijenom iz solarne energije podstiču se investitori da ulažu u nove kapacitete za proizvodnju zelene električne energije. Zahvaljujući tome "Noleko" je u 2022. godini izgradio oko 10MWp solarnih elektrana, koje proizvode oko 12.000MWh električne energije i tako dodatno smanjuju emisiju CO2 za 6.000t u atmosferu. 

U saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Čačka "Noleko" trenutno radi na razvoju takozvanog hibridnog panela, koji omogućava istovremeno proizvodnju toplotne energije kroz zagrevanje vode i proizvodnju električne energije kroz fotoelektrični deo panela. "Noleko" je napravio prototip, a stručnjaci sa FTN Čačak rade na njegovom ispitivanju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;