INFONET-468X60-BANNER

Da li će dolazak inostranih majstora poboljšati stanje na tržištu rada?

09.08.2022. | eKapija

Kao što smo nedavno pisali, prilikom obilaska radova na Kuli Beograd predsednik Vučić izjavio je da u Srbiji nema dovoljno radnika za sve započete ili planirane građevinske radove i da se zato prave ugovori sa Bangladešom i Gvatemalom o angažovanju njihovih radnika kojima se daju dugotrajne radne dozvole.

Najalarmantije je u sektorima građevinarstva, ugostiteljstva i poljoprivrede

Najalarmantije je u sektorima građevinarstva, ugostiteljstva i poljoprivrede (Foto: Pixabay)

- Iz ugla Unije poslodavaca Srbije, svakako je za pohvalu svaka akcija koja vodi ka jednostavnijem i efikasnijem angažovanju potrebne radne snage, kažu iz ovog udruženja za eKapiju.

Poznato je da već duže vreme znatan broj privrednih grana kuburi sa radnom snagom, odnosno da potrebnog broja zaposlenih nema među domaćim stanovništvom. Ovaj nesklad između potreba preduzeća i stanja na tržištu najočigledniji je i možemo reći najalarmantiji u sektorima građevinarstva, ugostiteljstva i poljoprivrede, ali trend je isti i u skoro svim drugim privrednim granama, navode u Uniji poslodavaca.

- Nedostatak se manifestuje na najrazličitije načine, od otežanog zapošljavanja, nižeg kvaliteta proizvodnje i usluga, do smanjenja obima poslovanja usled nemogućnosti da se angažuje potrebna radna snaga.

Govoreći o mogućem zapošljavanju radnika iz Bangladeša, Gvatemale i Vijetnama, iz Unije navode da "od državnih organa poslodavci očekuju da procedura zapošljavanja stranaca, pa i potencijalnih radnika iz ove tri zemlje, bude što jednostavnija, uz što manje birokratskih prepreka i dodatnih ili skrivenih troškova".

Na pitanje kako odlazak sezonskih radnika na rad u inostranstvo i u zemlje regiona utiče na celokupnu sliku na tržištu rada, iz Unije poslodavaca Srbije napominju da se pitanje sezonskih migracija tiče ne samo Srbije već i zemalja manje ili više razvijenih od nas, piše eKapija.

- Kretanje radne snage na tržištu je nešto na šta se treba navići - naglašavaju.

Odlazak sezonskih radnika na rad u zemlje regiona svakako ima uticaj na otežano zapošljavanje u Srbiji, jer radnici odlaze u snažnije ekonomije nego što je naša, a odlaze i da rade prekovremeno ili čak dvostruke smene kako bi zaradili određeni novac u kratkom vremenskom roku.

Iz Unije ističu da poslodavci insistiraju na ozbiljnoj reformi obrazovanja, a samim tim i tržišta radne snage, kako bi se otklonile anomalije koje nisu sezonske prirode, već postoje duži period unazad.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;