INFONET-468X60-BANNER

Stručni skup arhitekata održan u rudniku mermera Plavi tok

13.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Domaća kompanija Balkan Mining Corporation u saradnji sa Udruženjem građevinske industrije Privredne komore Srbije organizovala je stručni skup arhitekata "on site" – "na licu mesta" u rudniku mermera PLAVI TOK, u mestu Tvrdići, kod Požege.

Skup arhitekata u rudniku Plavi tok

Skup arhitekata u rudniku Plavi tok (Foto: Balkan Mining Corporation)

Skup je okupio više arhitektonskih projektanskih biroa i izvođača iz domena isporuke, montaže i prodaje prirodnog kamena.

Arhitekte projektanti imali su priliku da se informišu, stručno edukuju, sagledaju i vide kompletan proces eksploatacije, proizvodnje, prerade i obrade kamenih blokova u rudniku mermera PLAVI TOK. Kamene ploče PLAVOG TOKA arhitektama su prezentovane u različitim dimenzijama i obradama – štokovano, peskirano, četkano, polirano.

Mermer PLAVI TOK je metamorfna stena pronađena na području Požege, Kosjerića i okolnih planina. Karakteriše ga masivna, brečasta struktura i izrazita plavkasto-siva boja po kojoj je dobio ime.

Geološki položaj Srbije je specifičаn, sa svojom pozicijom na liniji od Dunava, Moravom, Vardarom do Egejskog mora. Tom linijom postoji mega rased, na sučeljavanju dve tektonske kontinentalne ploče, pri cemu se Azijska ploča podvlači pod Evropsku subdukcijom. Ova tektonika je i uzrok čestih zemljotresa, koji su prisutni u ovom regionu.

Pozitivna  strana je ta da u ovoj zoni postoji čitav niz potencijalnih ležišta arhitektonskog  kamena, koji su  perspektivni za eksploataciju.

U periodu od 1960. – 1990. godine Srbija je imala 15 velikih društvenih preduzeća koja su se bavila eksploatacijom i preradom arhitektonskog kamena, sa proizvodnim kapacitetom od preko milion kvadratnih metara gotovog proizvoda i sa preko 10.000 direktno i indirektno zaposlenih radnika u ovom sektoru, godišnje.

Rudnik mermera Plavi tok

Rudnik mermera Plavi tok (Foto: Balkan Mining Corporation)

Eksploatacija i obrada arhitektonskog kamena u Srbiji od 50-ih do 90-ih godina prošlog veka, pored proizvodnih pogona imala je i ozbiljnu bazu rudnika/kamenoloma, preko 30 ležišta, koja su obuhvatala vise magmatskih stena, 15 vrsta mermera, 4 vrste klastičnih stena i raznih krečnjaka.

PLAVI TOK ističe se po svojoj lepoti i odličnim tehničkim karakteristikama, a primenu ima u eksterijeru i enterijeru objekata na više hiljada objekata širom sveta.

Zanimljivo je istaknuti da je kamen Plavi tok korišćen kao ukrasni elementna brojnim objektima od javnog značaja - na zgradi Elektroprivrede Srbije, Vojno Medicinske akademije, zgradi bivših robnih rezervi kod Terazijskog tunela, na Terazijskoj česmi, u galeriji Hrama Svetog Save i u novoizgrađenim objektima – u poslovnom objektu Ušće II i u Kliničkom centru Srbije.

Ležište Plavog toka se prostire na 15 hektara sa 3 eksploataciona polja i 1.000.000m³ rezervi kamena.

Ovo je prvi i jedinstven skup arhitekata na domaćem rudniku, koji je pratilo i druženje sa slikanjem ispred bloka "A" klase na platou vidikovca rudnika sa kog je vidljiv rad u ekspoatacionom polju. Ovo treba da postane tradicionalni susret arhitekata sa ukrasnim arhitektonskim kamenom Srbije.

Balkan Mining Corporation vas očekuje i sledeće godine!

Za više informacija o mermeru PLAVI TOK posetite Balkan Mining Corporation.

Prezentacija kamenoloma PLAVI TOK:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;