INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ubrzanim tempom rekonstruiše se 300km pruga

24.01.2022. | Novosti

Započeti su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ukupno 300 kilometara pruga, a već od 15. marta građani će moći da se voze brzom prugom od Beograda do Novog Sada, i to brzinom od oko 200 kilometara na sat.

Pruga - ilustracija

Pruga - ilustracija (Foto: Pixabay)

Prva vožnja brzim vozom do Novog Sada očekuje se za nešto više od mesec dana, a do kraja 2024. godine nastaviće se i do granice sa Mađarskom. Očekuje se da će komšije svoj deo posla završiti u prvoj polovini 2025. godine.

- Izgradnja pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Budimpešte najveći je i najznačajniji investicioni i infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope - kaže Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnice Srbije". Izgradnja pruge za velike brzine Beograd - Budimpešta je prvi prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina. Kada brza pruga bude završena, vozom će se na ovoj međunarodnoj relaciji putovati manje od tri sata.

Na deonici od Beograda do Novog Sada su u toku provere čiji nadzor obavljaju nemačke železnice "Dojče ban", a izvođači radova su kompanija ruskih železnica "RŽD internešnel" i kineski konzorcijum. Sa najavom završetka radova na nadvožnjaku u Kisačkoj ulici, gde je drumski saobraćaj obustavljen do marta, završiće se i radovi na samoj pruzi od Beograda do Novog Sada.

Paralelno uz rekonstrukciju pruge, renovira se i glavna železnička stanica u Novom Sadu koja će posle gotovo 60 godina postojanja dobiti novi izgled.

U planu je izgradnja 120 novih objekata - podvožnjaka, nadvožnjaka, pothodnika, tunela, kako bi se drumski i železnički saobraćaj razdvojili na mestima gde su se ukrštali i tako bili bezbedniji za sve učesnike. Na pojedinim mestima su postavljeni zvučni zidovi koji će buku smanjiti na minimum.

Brzom prugom do Novog Sada saobraćaće novi "Štadlerovi" vozovi. Prvi je već stigao, a još dva će do kraja godine. Cena ove tri kompozicije je 62,2 miliona evra. Voz ima 316 sedišta, internet, mini-bar... Karta će, prema ranijim najavama, koštati oko 1.000 dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;