INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sistemsko rešenje za trajnost i kvalitet krova i kod nas!

18.01.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Krov, kao vrlo važan element objekta, mora biti dobro isprojektovan, ali je nužno i da bude kvalitetno izveden da bi mogao trajati dovoljno dugo. Estetski faktor takođe sve više dominira i posvećuje mu se velika pažnja. Pored krovnog pokrova (crep i sl.) i noseće konstrukcije, u današnje vreme se kod nas, kao i u Evropi, sve veća pažnja poklanja odgovarajućoj izolovanosti i zaštiti krovne konstrukcije, jer se prostor ispod nje često koristi za stanovanje. Ovo postaje izraženo zbog velike potrebe da se energija štedi i da se u većoj meri brine o zaštiti okoline, a svakako i o štednji kućnog budžeta.

Wabis osnovni elementi sistemskog rešenja izolacije

Wabis osnovni elementi sistemskog rešenja izolacije

Da bismo izolovali krov, nije dovoljno samo postaviti ispod crepa (ili drugog pokrova) izolaciju i posao je završen. Nužno je odgovarajuće sistemsko rešenje ovog problema, koje se već nekoliko decenija primenjuje u Evropi, a koje stiže i na naše prostore.

Sistemsko rešenje izolacije kosog krova podrazumeva sledeće osnovne elemente krovne opreme:

  1. Krovna membrana (tzv. paropropusna-vodonepropusna krovna folija) ispod crepa (tj. pokrova) kao sekundarni pokrov. Ona mora biti visokoparopropusna (Sd=0,02), otporna na kidanje i cepanje, više gramature (min. 150gr/m2 a najbolje 210gr/m2) i otporna na visoke temperature (min. 100℃);
  2. Toplotna i zvučna izolacija (mineralna i/ili kamena vuna);
  3. Parna brana sa unutrašnje strane čiji je zadatak da spreči prodor vlage tj. vodene pare iz prostora za stanovanje u izolaciju i krovnu konstrukciju;
  4. Omogućavanje dovoljnog protoka vazduha – strujanjem ispod crepa a iznad krovne membrane. Da bi se to postiglo neophodni su sledeći elementi:
  • Rešetka okapnice i češalj koji omogućavaju ulaz vazduha, sprečavajući pritom ulaz ptica i insekata ispod krova;
  • Okapnica koja sprečava prodor vode i obezbeđuje trajnost drvenih elemanata i trajnost spoja sa membranom (uz pomoć dvostrano lepljive trake);
  • Kontra letve (debljine 4cm) koje formiraju kanal za strujanje vazduha od okapnice do slemena;
  • Slemeno-grebena traka koja omogućava izlaz vazduha iz tog kanala, provetravanje i odvođenje viška vlage iz izolacije i krovne konstrukcije;
  • Sistem upotpunjuju i specijalne aluminijumske trake sa butil lepkom sa donje strane, koje efikasno obezbeđuju prostore oko dimnjaka, krovnih prozora, otvora i sl. od prodora vode, a tu su i zaptivni i zaštitni elementi, krovni proboji (za ventilaciju, antene...) i dr.

Okapnice, kontra letve i letve

Okapnice, kontra letve i letve

Kompleksna rešenja krovne opreme firme WABIS obezbeđuju zaštitu objekata i naših kuća od atmosferskih uticaja, garantujući potrebnu ventilaciju krova tokom njegove eksploatacije. Ovakva ventilacija, zbog strujanja vazduha pomoću krovne membrane, omogućava održavanje izolacije i čitave krovne konstrukcije suvom. Nepotpun ili loše izveden sistem izolacije/ventilacije krova, kao i nekvalitetni elementi (npr. loše membrane) bitno utiču na kvalitet i trajnost krova kao i na troškove grejanja i hlađenja.

 

Komentari: 1

Nenad 25.01.2022 09.41.42

Kod krovne membrane ljudi greše zato što psotavljaju obične najlonske cerade, neko stavi i PVC luna ceradu koja nije propusna. Na počeku je sve K, a onda počnu problemi sa vlagom i pojavom buđi.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;