INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Udruženje SIGP - Industrija saglasna: 2021. je bila nepredvidiva zbog pandemije i rasta cena ulaznih troškova

15.03.2022. | Gradjevinarsto.rs

Kako bi srpska industrija glinenih proizvoda spremno dočekala primenu novih propisa i zahteva koji se pred nju postavljaju, važno je koristiti iskustva zemalja koje su već sprovele ili sprovode određene aktivnosti na području dekarbonizacije i energetske efikasnosti, a koje su u skladu sa ciljevima i modernizacijom tehnologija u fabrikama, zaključili su članovi Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda SIGP na sednici Skupštine održanoj 14. marta u fabrici Polet a.d. Novi Bečej.

Sednica skupštine SIGP

Sednica skupštine SIGP

Na sednici je, između ostalog, razmatran i plan rada Udruženja za 2022. godinu, ali i predstavljena iskustva domaćina, fabrika iz poslovnog sistema NEXE Grupe, regionalnog proizvođača građevinskog materijala, vezana za Zakon o klimatskim promenama.

Predsednica Skupštine Udruženja i direktorka fabrike Polet a.d. Novi Bečej Majda Petković istakla je da će glavne aktivnosti Udruženja u ovoj godini biti usmerene na zahteve iz Zakona o klimatskim promenama.

"Ključni cilj nam je što bolja priprema industrije glinenih proizvoda na izazove koji je očekuju, posebno u delu emisija CO2. Zatim, dalja promocija industrije i njenog značaja za privredu, ali i značaja koje njeni proizvodi nude u domenu energetske efikasnosti objekata. Jedan od fokusa je intenziviranje saradnje s nadležnim telima, Privrednom komorom i drugim udruženjima industrija građevinskih proizvoda s ciljem razmene iskustva i znanja, kao i promocija inovativnih rešenja koje ova industrija poseduje, a koji su u skladu s najnovijim trendovima u građevinskoj industriji", istakla je Majda Petković.

Predstavnici udruženja složili su se da je 2021. godina bila nepredvidiva, primarno zbog aktuelne pandemije i rasta cena ulaznih troškova za proizvodnju glinenih proizvoda. Međutim, i u takvim okolnostima sve su članice uspele da zadovolje zahteve tržišta. Fokus aktivnosti prošle godine je bio rad na izmenama Zakona o građevinskim proizvodima, pa je na inicijativu Udruženja SIGP osnovana radna grupa nadležnog Ministarstva građevinarstva.

Udruženje zastupa interese svih fabrika za proizvodnju građevinskog materijala.

Udruženje zastupa interese svih fabrika za proizvodnju građevinskog materijala

"Izmene bi se odnosile na dopunu Zakona u delu tržišnog nadzora, čime bi se podstakla konkurentnost domaće industrije glinenih proizvoda. Aktivnosti udruženja tokom 2021. bile su usmerene i na praćenje i uticaj zakonskih izmena na poslovanje poput akciza na električnu energiju ili uvođenja taksi na građevinske proizvode prilikom izvoza na Kosovo", objasnila je Majda Petković i dodala da je Udruženje tokom 2021. počelo i sa aktivnostima koje se odnose na Zakon o klimatskim promenama s ciljem adekvatne pripreme industrije na zahteve koje se po tom pitanju očekuju.

Shodno odlukama Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda Srbije (SIGP), Društva za ispitivanje i istraživanje materijala i konstrukcija Srbije (DIMK) i Instituta za ispitivanje materijala IMS Beograd, od ove godine će se po prvi put održati objedinjeni kongres DIMK i SIGP i na taj način će se objediniti i predstaviti i stručna i naučna javnost. Ranije su ti kongresi održavani pojedinačno i periodično, na svake tri godine, a od ove godine će se u periodu od 19. do 21.10.2022. na Divčibarama, u Hotelu "Crni vrh", održati 23. Kongres DIMK i 9. Kongres SIGP, kao i Međunarodni simpozijum na temu istraživanja i primena savremenih dostignuća u građevinarstvu u oblasti materijala i konstrukcija.

"Kongres će biti prilika da se predstave rezultati istraživanja u proteklom periodu. Na ovaj način ćemo podstaći razmenu iskustava u savremenoj proizvodnji i tehnološkim procesima, i sagledati mogućnosti primene novih naučnih dostignuća u oblasti građevinskih materijala i konstrukcija. Takođe, biće predstavljena dostignuća i izazovi u delu zaštite životne sredine i energetske efikasnosti", zaključila je direktorka Polet a.d. i predsednica Skupštine Udruženja SIGP Majda Petković i dodala da se detaljnije informacije o kongresu mogu pronaći na internet stranici www.dimk.rs.

Članovi Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda SIGP su Wienerberger Srbija, AD Mladost Leskovac, AD Polet Novi Bečej, Polet-keramika d.o.o. Novi Bečej, Zorka opeka, Keramika Kanjiža i IMS – Institut za ispitivanje materijala Beograd. U Srbiji trenutno posluje 11 ciglana, 4 crepane i 4 fabrike za proizvodnju keramičkih pločica. Udruženje zastupa interese svih fabrika za proizvodnju građevinskog materijala.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;