INFONET-468X60-BANNER

Vrhovni sud SAD zatvorio ulazne stepenice iz "bezbednosnih razloga"

05.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Činom koji je ocenjen kao "trijumf brige za bezbednost nad arhitektonskim simbolom" Vrhovni sud SAD objavio je da posetioci više neće moći da se penju uz čuvene mermerne stepenice i da ulaze u zgradu na glavni ulaz.

Još otkad je zgrada Vrhovnog suda izgrađena u Vašingtonu, 1935. godine, po projektu Cass Gilbert-a, javnost je mogla da prolazi slobodno ispod natpisa "Jednaka pravda pod zakonom" (Equal Justice Under Law) koji je uklesan iznad duplih bronzanih vrata zgrade suda. Sada se posetiocima nalaže da ulaze na bočne ulaze sa obe strane stepenica.

Odluka je objavljena bez upozorenja 3. maja i sprovodi se od narednog dana. Iz vrhovnog suda kažu da je odluka zasnovana na dve nezavisne studije o bezbednosti i da su obe izrazile kritike.

Nekoliko sudija je potpisalo peticiju da se ova odluka stavi van snage ističući značaj simbolike koju ove stepenice imaju za mnoge stanovnike SAD:

- Ove stepenice nisu samo ulaz, već i metafora za ulaz u sudnicu - kažu oni.

Cynthia Nikitin, podpredsednica kancelarije za Projekte i javne prostore iz Njujorka koja je čak učestvovala sa vladinim institucijama u projektima poboljšanja pristupa u zgradama, osvrće se na ovu odluku još težim rečima:

- Sud je na ovaj način doslovce i figurativno zalupio vratima pred nečim što bi trebalo da bude promišljena odluka - kaže ona.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;