INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada bivše Glavne železničke stanice biće pretvorena u muzej

22.11.2018. | Suzana Luković | Blic

Zgrada stare Glavne železničke stanice bi trebalo da bude pretvorena u istorijski muzej Srbije a zgrada Pošte u Savskoj ulici, stara tačno 90 godina i smeštena pored bivše Glavne železničke stanice, mogla bi da bude vraćena u prvobitno stanje i pretvorena u hotel ili neki drugi komercijalni objekat.

Tako barem stoji u dokumentaciji urbanističko-arhitektonskog konkursa za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice koji je Grad Beograd raspisao pre nekoliko dana.

- Postoji mogućnost rekonstrukcije ovog objekta i vraćanja njegovih oblikovnih reprezentativnih vrednosti u prvobitno stanje, uz prenamenu u sadržaj javne namene (kultura, obrazovanje, državna uprava i slično) ili objekat komercijalne namene - naglasili su nadležni u tom dokumentu.

Razlog za taj potez je, kako navode, napredak tehnologije i uklanjanje železničkog saobraćaja sa Savskog trga, te je namena zgrade prevaziđena. U slučaju da izbor padne na komercijalne sadržaje, znatno je logičnije da na ovoj lokaciji bude izgrađen atraktivan hotel nego, na primer - tržni centar.

Kada je izgrađena, ova zgrada je predstavljala pravu palatu, po mnogima arhitektonski biser ovog dela prestonice, ali je tokom Drugog svetskog rata pretrpela velika oštećenja, a rekonstrukcija ju je pretvorila u jednu skoro pa običnu građevinu iz socijalističkog perioda koja se ipak nalazi pod zaštitom države.

Međutim, ovo je samo jedna od planiranih promena.

Zgrada stare Glavne železničke stanice bi trebalo da bude pretvorena u istorijski muzej Srbije, a u okviru ovog kompleksa planirana je i podzemna garaža kapaciteta 220 parking mesta. Nekadašnji hotel „Petrograd", sada poznatiji kao "Beograd", prilično je oštećen u Drugom svetskom ratu, kada je ostao bez dve kupole na krovu, pa postoji šansa da one budu vraćene.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;