INFONET-468X60-BANNER

Plato kod Bitefa biće kao bečki trgovi

14.03.2018. | M.T.K. | Novosti

Prema planovima gradske uprave, ove godine konačno će biti preuređen skver Mire Tarilović. Biće postavljene nove kamene kocke, klupe, česma i dva spomenika. Pjaceta ispred Bitefa, urediće se u okviru rekonstrukcije Ulice cara Dušana. Prema rečima Milutina Folića, gradskog urbaniste, građevinski radovi počeće u drugoj polovini godine.

Idejno rešenje je završeno, a narednih meseci treba da se raspiše tender za izvođače radova.

- Plato će biti uređen u jednom nivou. Postojaće prolaz za automobile. Ipak, suština je da ćemo nastaviti gradsku strategiju, a to je da se prednost daje pešacima i biciklistima - objašnjva Folić.

Ovaj urbani džep zanišljen je kao slični manji trgovi koji se mogu videti u Beču. A da bi on potpuno blesnuo, prema Folićevim rečima, mora da se rekonstruiše i pijaca. Zelena tržnica urediće se najkasnije u naredne dve godine.

- Želimo da građani uživaju u otvorenom prostoru. Da tu što duže provode vreme - objašnjava Folić.

Zbog toga će biti postavljen i urbani mobilijar za odmor i česma. Centralni deo popločanog trga krasiće dva spomenika posvećena našim proslavljenim umetnicima. Možda najinteresantniji detalj biće čelična konstrukcija - zid, koji će pratiti smer Knez Miletine i odvajati pjacetu od pijace.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, čelična konstrukcija zida kao prostorna instalacija može biti animator javnih sadržaja. Postoje potencijali za zeleni zid, projekcije filmova, projekcije sportskih dešavanja, olimpijade, umetničke izložbe, muzičke koncerte, festivale i osvetljenje trga.

Skver Mire Trailović će se urediti po idejnom rešenju pobednika konkursa. Pobednici su Dejan Milanović, Dušan Cvetković, Petar Opačić, Nikola Milanović i Hristina Stojanović.

Prema rečima Milutina Folića, glavnog gradskog arhitekte, na skveru Mire Trailović biće postavljena dva spomenika. Jedan će biti posvećen legendarnom dramaturgu Jovanu Ćirilovu, a drugi Miri Trailović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;