INFONET-468X60-BANNER

U Hrvatskoj se osim Pelješkog grade još tri nova mosta

19.01.2018. | Krešimir Žabec | Jutarnji

Most Pelješac jedan je od četiri velika projekta izgradnje mostova u Hrvatskoj. U ovom trenutku u Hrvatskoj se grade ili su pri završetku tri kapitalna projekta gradnje mostova. Dva se još grade, a za jedan se čeka tehnički pregled i upotrebna dozvola.

Reč je o mostu Drava kod Osijeka, mostu Čiovo i mostu Svilaj. Svima je zajedničko to što imaju čeličnu konstrukciju i što su u jednom trenutku projekti zapali u probleme zbog krize domaće građevinske industrije. Realizacija projekata u ovom trenutku najbolje govori o tim problemima. Naime, glavni izvođači radova na mostovima Čiovo i Svilaj su stranci, a i most Pelješac gradiće kineski konzorcijum.

Ilustracija (www.pixabay.com)

MOST DRAVA - U ovom trenutku najduži most u Hrvatskoj, dugačak 2485,04 metara, trebao je biti završen u prvom kvartalu 2016. godine. No, gotovo dve godine nakon tog roka radovi još nisu završeni. I da jesu, od njega ne bi bilo velike koristi sve dok se ne izgradi deonica Vc koridora na kojem je most od Osijeka do mađarske granice. U Hrvatskim autocestama, koje su investitor projekta, navode da su radovi u završnoj fazi i da se završetak očekuje u drugoj polovini ove godine.  Sam po sebi, most je građevinsko remek-delo. Osim po svojoj dužini, ističe se glavnim rasponom dužine 420 metara. U most je ugrađeno oko 320.000 tona betona, a čelična konstrukcija glavnog raspona težine je 4600 tona.

MOST SVILAJ - I ovaj objekt je na Vc koridoru i predstavlja kontaktnu tačku mreže auto-puteva Hrvatske i Bosne i Hercegovine na tom koridoru. U ovom trenutku su u toku aktivnosti na temeljenju objekta u rečnom koritu, proizvodnji čelične konstrukcije u pogonu u Italiji i obavljaju se pripreme za početak montaže čelične konstrukcije. Radovi su počeli 2016. godine, a rok za gradnju je 24 meseca i odvijaju se u skladu s planiranom dinamikom. Ukupna dužina objekta je 640 m, a za svaki kolni smer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 metra, bez zaustavne trake. Okvirno, u most će biti ugrađeno oko 5000 tona čelika i 18.600 kubnih metara betona.

MOST ČIOVO - Most i pristupne saobraćajnice trebalo je da budu završeni početkom 2017.  Reč je pokretnom grednom mostu s čeličnom konstrukcijom. Ukupna dužina mosta je 546,34 metra, a pristupnih puteva 1271 metar. Širina plovnog puta je 25 metara. Za gradnju mosta potrebno je 3000 tona čelika.

MOST PELJEŠAC - Oko 70.000 tona čelika biće ugrađeno u most koji bi se u najboljem slučaju trebao početi graditi na proleće. Kineski konzorcijum koji je dobio posao već je skratio rok za završetak radova sa 3,5 godina na 3. Osim gradnje mosta, treba sagraditi pristupne saobraćajnice prema mostu i sa njega. Izvođač radova će morati da napravi i projekat koji uključuje dodatno ispitivanje morskog tla ispod koridora mosta. Iako su određena ispitna bušenja tla već napravljena, potrebna su i dodatna radi sigurnosti temeljenja mosta. Temeljenje će se izvesti zabijanjem čeličnih pilona razmere dva metra i dužine od 60 do 120 metara. U sam most biće ugrađeno oko 65.000 tona gvožđa i oko 68.000 kubika betona. Deset meseci nakon početka radova iz mora bi trebali da se naziru prvi delovi mosta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;