INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kostolac veliko gradilište: Izgradnja pristaništa kod termoelektrane

26.09.2017. | D.Novković | Novosti

Radovi na izgradnji pristaništa u Kostolcu, vredni 15,8 miliona dolara, koje će se prostirati na 5,7 hektara kopnene i vodene površine, podno blokova termoelektrane „Kostolac A", uveliko traju.

Pristanište se gradi za potrebe TE-KO „Kostolac" i predstavlja jedan od pet projekata prve faze kreditnog aranžmana Srbije i Kine, čija je ukupna vrednost preko milijardu dolara. Ono će imati višenamenski karakter, jer će se koristiti za prevoz krečnjaka, uglja, gipsa i pepela, ali i za istovar krupnijih, gabaritnih tereta. Takođe, preko njega će se dopremati oprema neophodna za buduću gradnju termobloka B3.

Kao najpovoljnija lokacija za gradnju pristaništa određen je deo obale Dunavca, ispod TE „Kostolac A", zbog svog povoljnog položaja. Radovi su počeli 9. marta ove godine, a trebalo bi da se okončaju do narednog proleća.

- Trenutno se završava gradnja obaloutvrde, koja je noseća konstrukcija pristaništa. Uporedo sa ovim radovima, u fabrikama se izrađuje mašinska oprema za utovar pepela i gipsa - kaže Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije u TE-KO „Kostolac". - Naredni će biti radovi na obali, a potom sledi montaža opreme za postrojenje za pretovar.

Radove na gradnji pristaništa izvodi konzorcijum koji čine beogradske firme Aqua mont service i Hidrotehnika-hidroenergetika, Energotehnika Južna Bačka iz Novog Sada i smederevski Tomi trejd.

- Radovi se izvode po najvišim evropskim i svetskim standardima. Drago nam je što su naše domaće firme dobile ovaj posao, jer su dokazale da mogu da odgovore najvišim zahtevima - rekao je Marković.

Prema generalnom projektu, koji su izradili Ehting i Saobraćajni institut CIP, pristanište će imati tri operativna keja za utovar i istovar materijala i robe, ukupne dužine od 220 metara. Na godišnjem nivou planira se otpremanje 157.000 tona suvog pepela iz dva silosa TE „Kostolac A", kao i 105.000 tona gipsa koji nastaje kao nusproizvod sistema za odsumporavanje u TE „Kostolac B".

- Pristanište gradimo isključivo za svoje potrebe, bez bilo kakve druge namene. Međutim, u idejnom rešenju predviđen je i komercijalni deo, ali on nema veze sa nama. To samo znači da oni koji za tako nešto budu zainteresovani, mogu u tom delu da organizuju komercijalne poslove - objašnjava Marković.

Aranžman Srbije i Kine, koji se od 2012. godine realizuje iz kredita kineske Eksim banke, sastoji se iz dve faze. Prva obuhvata gradnju sistema za odsumporavanje i revitalizacije blokova B1 i B2, što je završeno, kao i gradnju pristaništa i industrijskog koloseka dugog 21 kilometar, koji su u toku. Radovi druge faze obuhvatiće gradnju novog termobloka B3, snage 350 megavata, kao i proširenje kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, na čemu je počelo da se radi u januaru ove godine.

Sve radove prve i druge faze u krugu TE-KO „Kostolac" izvode radnici iz Kine, koje angažuje kompanija CMEC iz Pekinga, sem gradnje koloseka i pristaništa, koje izvode domaće kompanije. Za radnike iz Kine podignuto je posebno naselje, koje će veći broj stanara imati kada počne gradnja termobloka B3.

Osim pristaništa na Dunavcu, u toku je i izgradnja industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do TE „Kostolac B", vrednog 16 miliona dolara. Njegova dužina biće 21 kilometar, imaće 26 pružnih prelaza i 13 skretnica. Na njemu će saobraćati dva para vozova, koji će dnevno moći da prevezu oko 2.000 tona tereta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;