INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradi se rimski logor za svetsku naučnu elitu

15.05.2017. | Boris Subašić | Novosti

Arheološki lokalitet Viminacijum se ubrzano priprema za 24. „Limes kongres“, prestižni naučni skup koji se održava svake treće godine i okuplja najznačajnije istraživače granica Rimskog carstva, arheologe i istoričare iz celog sveta. Oni neće biti smešteni samo u hotelima, kako je uobičajeno. Veliki broj naučnika boraviće u barakama rimske kasarne, obnovljenog logora i „legije Klaudije", jedne od najboljih u carstvu, čija je baza bila u prestonici provincije Gornje Mezije.

Ovih dana počinje izgradnja legijskog logora za naučnike u poljima Starog Kostolca, gde se nalaze ostaci nekadašnjeg velikog grada Viminacijuma.

- „Limes kongres“ se može nazvati i arheološkom olimpijadom, jer zemlja domaćin mora da ispuni stroge kriterijume da bi dobila organizaciju ovakvog elitnog naučnog skupa - kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac projekta Viminacijum.

- Kongres neće biti održan u Beogradu već na samom arheološkom lokalitetu Viminacijum - otkriva dr Korać. - Bar polovinu učesnika smestićemo u budući rekonstruisani legijski logor, gde će boraviti u rimskim vojnim barakama. One će izgledati kao i one od pre 2.000 godina, naravno, uz kupatila i komfor koji rimski legionari nisu imali. Ipak, spavaće se kao u vojsci, u sobama sa 3-4 kreveta na sprat. Siguran sam da će mladi istraživači biti oduševljeni osećajem da žive bar tih 10 dana životom rimskih legionara. Nije nauka samo da pišete o rimskoj vojsci, već i doživljaj te vrste zajedničkog života.

Slika. Izgled legijskog logora kod Starog Kostolca (preuzeto sa www.novosti.rs)

Naučnici kojima legionarske barake ne budu odgovarale, moći će da spavaju u sobama Naučnog centra Viminacijum, kao i u privatnom smeštaju i hotelima u okolini. Legijski logor će posle odlaska naučnika dobiti nove stanare.

- Ništa u Viminacijumu nije izgrađeno a da kasnije nije iskorišćeno, pa ćemo, čim se kongres završi, legionarski logor pretvoriti u dečji edukativni kamp - kaže dr Korać. - Naravno, s decom se ne može raditi samo na edukaciji, već morate da ih zaokupite i drugim sadržajima, pa ćemo napraviti i sportsko-rekreativni deo. To će biti svojevrsni avantura-park s rimskim vojnim vežbovnim spravama i poligonima. Dočaraćemo egzircir legionara od pre 2.000 godina tokom priprema za pohod. Iako je o ovom projektu bilo reči samo u stručnim krugovima i nije se o njima javno govorilo, već su počeli da nas zovu turoperatori iz celog sveta, zaintersovani da dovode turiste.

Edukativni kampovi u kojima će učesnici pohađati i kondicionu obuku legionara trajaće od jedne do dve nedelje. Rukovodstvo Naučnog projekta „Viminacijum" očekuje da će ovaj spektakularni projekat stvoriti nova radna mesta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;