INFONET-468X60-BANNER

Do sredine decembra Skver Mome Kapora

04.11.2016. | Marija Brakočević | Politika

Skver Mome Kapora zablistaće do 10. decembra kada se očekuje i završetak uređenja prostora na uglu ulica Mome Kapora i Tamnavske na Vračaru. Radovi su počeli u četvrtak, a posao je poveren Zelenilu Beograd. Kako je poručio Goran Vesić, gradski menadžer, na mestu nekadašnje NIS-ove benzinske pumpe predviđena je izgradnja platoa na kome će biti postavljene klupe za odmor prolaznika.

- Do pre godinu dana na ovom mestu postojala je benzinska pumpa, a sada će tu biti skver. Uređenje celog prostora u stvari je počelo preimenovanjem dela Mačvanske u Ulicu Mome Kapora i održavanjem „Mominog kruga” na tom prostoru. Tada smo obećali i da ćemo napraviti jedan mali skver koji će nositi Momino ime i koji će podsećati na njega i sve ono što je on značio za Beograd i naše društvo. Danas tu ideju realizujemo, radovi će trajati 40 dana, a ono što najviše raduje jeste da su u uređenju skvera učestvovali svi: kako Ljiljana Kapor, tako i građani iz okolnih zgrada. To je prvi primer novog urbanizma koji sprovodi naš gradski urbanista u kome učestvuju građani - poručio je Vesić, podsećajući da je grad, da bi došao do sadašnjeg rešenja, prvo upitnicima pitao sugrađane šta je to što žele da bude na skveru, a onda u saradnji sa suprugom Mome Kapora definisao konačno rešenje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Centralni motiv na platou biće „školice” izrađene od plavog mermera, po ugledu na autorsko delo Mome Kapora, za koje je on govorio kako čovek na njima može „skačući na jednoj nozi da ode u detinjstvo”.

Sem „školica” od mermera, na skveru će biti postavljene i granitne klupe iz jednog dela, čvrsti zastori oko celog skvera, dekorativno zelenilo… Zelene površine biće obnovljene postavljanjem travnog busena, a ceo prostor biće dodatno oplemenjen dekorativnim listopadnim i zimzelenim sadnicama, najavljuju nadležni. Da se ovakvim idejama odaje poštovanje znamenitim umetnicima podsetila je i Ljiljana Kapor, supruga Mome Kapora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;