Danska kompanija Grundfos investira u Inđiju 80 miliona €

28.11.2008. | Beta

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je investicije danske kompanije Grundfos u Srbiji u vrednosti od oko 80 miliona evra.

Cvetković je posle sastanka sa danskim premijerom Andersom Fog Rasmunsenom rekao da će danski proizvođač pumpi investirati u Inđiji i da će to omogućiti otvaranje 500 novih radnih mesta.

"Za nas je veoma značajno što se firma Grundfos koja proizvodi pumpe odlučila za jednu veliku grinfild investiciju u Inđji, koja bi po predračunskoj vrednosti trebalo da iznosi oko 80 miliona evra i da zaposli oko 500 novih radnika", rekao je premijer Srbije.

Cvetković nije precizirao kada bi investicija mogla da bude realizovana.

Cvetković i Rasmusen su ocenili da je potrebno unaprediti trgovinsku razmenu između dve zemlje i podstaći danska ulaganja u Srbiju, iako u njoj već posluje više danskih kompanija, uključujući pivaru Karlsberg.

"Želeo bih da vidim više danskih poslovnih investicija u Srbiji", rekao je danski premijer.

Cvetković je rekao da je konstatovano da je obim ekonomske saradnje ispod nivoa koji bi mogao da ima, i da još ima puno prostora za razvoj trgovine u budućnosti.

Rasmusen rekao da se proteklih godina trgovinska razmena značajno povećala, ali da ima još prostora za njeno unapredjenje.

Premijeri Srbije i Danske su rekli da su posebno razgovarali o mogućnostima saradnje u oblasti energetike i istakli da je Danska među vodećim zemljama u oblasti obnovljivih izvora energije i programa za energetsku efikasnost.

"Sve evropske zemlje, uključujući Srbiju, suočavaju se sa izazovom da prekinu zavisnost od nafte i smanje zavisnost od uvoza fosilnih goriva i zato moramo da se usredsredimo više na obnovljive izvore energije i da povećamo energetsku efikasnost", rekao je Rasmusen.

Cvetković je rekao da se sa danskim premijerom dogovorio da se na ministarskom i tehničkom nivou nastave razgovori o uštedi energije i obnovljivima resursima, pre svega vetra i biomase.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad R 20.04.2018.
Pa zašto zatrpavate Vinču otpadom, tamo je ...
Vladimir 22.03.2018.
Ja licno bi zamolio g.Rodica da ako je u mo...
nik 21.03.2018.
Po našem običaju, radovi na najprometnijim ...
Darko 20.03.2018.
A šta se čepom na Trošarini? Potez Save Maš...
Mika 18.03.2018.
Da li radite u Stbiji i koja je cena lifta ...