INFONET-468X60-BANNER

Gradnja auto-puta Niš–Priština sredinom naredne godine

19.08.2016. | Jasna Petrović-Stojanović | Politika

Ukupna vrednost projekta bila bi 850 miliona, a prve faze oko pola milijarde evra. – Domaće kompanije treba da budu angažovane na izgradnji, poručuju iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Poruka premijera Aleksandra Vučića, poslata iz Pariza početkom jula posle susreta sa albanskim kolegom Edijem Ramom, da će raditi na tome da odnosi Srbije i Albanije budu što bolji, u cilju očuvanja regionalne stabilnosti, ali i zbog ekonomskih interesa naših građana, polako počinje da se realizuje. U prvi plan, bar što se tiče ekonomskih interesa, mogao bi izbiti auto-put Niš–Priština, o čemu će se, kako se saznaje, razgovarati i prilikom očekivane posete albanskog premijera Srbiji, u oktobru ove godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

– Reč je o projektu od strateške važnosti, čija će realizacija doprineti da Srbija potvrdi svoju ulogu saobraćajnog čvorišta zapadnog Balkana, kao i boljem ekonomskom povezivanju i bržem rastu celog regiona – kažu u Ministarstvu građevina, saobraćaja i infrastrukture, na čijem čelu je ministar Zorana Mihajlović.

Upitani kada bi mogla da započne gradnje auto-puta Niš–Priština, u resornom ministarstvu za „Politiku” kažu da očekuju da do sredine 2017. bude kompletirana projektno-tehnička dokumentacija za ovaj projekat. Procena je da bi gradnja mogla da počne u 2017. godini, pod uslovom da se do tada obezbedi novac za izgradnju ovog auto-puta.

Trenutno se, ističu u ministarstvu, razmatraju različite opcije za finansiranje ovog projekta. S obzirom na to da je projekat od interesa za Srbiju, Albaniju i Evropsku uniju, potrebna je veća finansijska podrška Brisela za realizaciju ovog projekta. Do sada je za deonicu Niš–Merdare iz fonda WBIF finansirana izrada prethodne studije izvodljivosti sa generalnim projektom. Iz istog fonda Priština sprovodi aktivnosti na deonici Priština–Merdare.

Evropska komisija prepoznala je potencijal ovog poduhvata uvršćivanjem u listu prioritetnih infrastrukturnih projekata za region zapadnog Balkana. U petogodišnjem planu 2014–2018 razvoja glavnih regionalnih transportnih mreža za jugoistočnu Evropu, ruta sedam je na listi prioritetnih projekata.

Implementacijom plana, auto-put na ruti sedam povezaće Tiranu–Prištinu–Niš–Sofiju i dalje prema Turskoj i obezbediti optimalnu putnu vezu Bugarske, Srbije i Albanije, ka Evropskoj uniji. Činjenica je da će sa ekonomskim osnaživanjem regiona i frekvencija saobraćaja biti veća, a samim tim postoji i ekonomska opravdanost investicije, poručuju iz ovog ministarstva.

Procene govore da bi ukupna vrednost ovog projekta bila oko 850 miliona evra, a prve faze oko pola milijarde evra. Očekuje se da će domaće građevinske kompanije u značajnoj meri biti angažovane na izgradnji ovog auto-puta, te je to još jedna direktna korist za Srbiju od ovog projekta, poručuju iz ministarstva Mihajlovićeve. Auto-put Niš–Priština–Drač, ruta sedam u dužini od 384 kilometra bio je jedan od glavnih putnih koridora kroz Srbiju na pravcu Istok–Zapad.

On ne bi povezao samo Niš i Prištinu, već predstavlja i glavnu vezu sa Koridorom 4 (koji uglavnom prolazi kroz Bugarsku i Rumuniju) i Koridora 10 sa rutom šest (Skoplje–Priština) i Rutom 2b (Sarajevo–Podgorica–Vlora). Ova deonica auto-puta E-80 pripada Transevropskoj mreži auto-puteva (TEM), a takođe je deo transportnog Koridora 10.

Od ukupne dužine od 384 kilometra, 234 km je izgrađeno na nivou auto-puta (pun profil od Prištine ka Albaniji) do sada, što predstavlja 61 odsto dužine, sa procenjenim ulaganjem od oko 1,8 milijardi evra samo u poslednjoj deceniji, zaključuju u Ministarstvu građevina.

Srpski premijer je u više navrata potencirao značaj izgradnje auto-puta kao važnog infrastrukturnog projekta za region s ciljem povezivanja dva naroda, s jedne strane, a s druge isticao da će naša zemlja, čak i ako Evropska unija finansijski ne bude podržala taj projekat, iz sopstvenih sredstava završiti sopstvenu deonicu auto-puta. Izgradnja auto-puta Niš–Priština–Drač jedini je za koji je održan zaseban sastanak u okviru Samita o zapadnom Balkanu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;